Чи потрібне Україні подвійне громадянство? АНАЛІТИКА

Чи потрібне Україні подвійне громадянство? АНАЛІТИКА
Подвійне громадянство – тема, яка в нашій державі часто стає топовою: де-юре, у нашій державі біпатризм заборонений, але де-факто - відповідальності за це не передбачено. Відповідно, багато громадян мають два і більше паспортів і навіть не особливо приховують це. То що ж означає мати подвійне громадянство? Яким є досвід Європи в цьому питанні? І що, зрештою, українцям «світить»?

 

Що передбачає подвійне громадянство?

За одним із досліджень близько 9 млн населення України перебувають в стані маятникової міграції, майже 3 млн мають більш тривалу постійну роботу за межами України. Саме останні є потенційними претендентами на отримання подвійного громадянства.

Але що ж це таке – подвійне громадянство – і що воно передбачає?

Питання громадянства в Україні регулюються Конституцією України, Законом України «Про громадянство України» і міжнародними договорами.

Перше й основне, про що говорить основний закон – Конституція: «В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом». Тобто, теортетично написано: єдине громадянство, все зрозуміло. Але! Але ніде не передбачена ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за порушення цього постулату. Так, за законодавством, наявність другого паспорта не позбавляє українського. Стаття 2 Закону України «Про громадянство України» говорить: "Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України".

Кримінальної відповідальності за біпатризм в Україні немає. Натомість передбачено штраф за приховування другого громадянства – відповідний Закон було принято 2 жовтня 2012 року.

Але чи тільки в кримінальній відповідальності справа?

«Громадянство – це розуміння людиною своїх прав та обов'язів у певній державі. Відповідно, подвійне – це визнання прав і обов'язків у межах двох держав. Але тут, приміром, виникає питання війського обов’язку щодо іншої країни, та й інших прав. Тому зрозуміло, що задля вирішення це питання вимагає дуже чіткого розуміння та виваженого підходу», – пояснила 12 лютого в Ужгороді під час круглого стому «Подвійне (множинне) громадянство: реальний стан, виклики, реакція держави та суспільства» проректорка з науково-падагогічної роботи ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Мирослава Лендьел.

Сьогодні питання визнання подвійного громадянства в Україні є приводом багатьох суперечок. Особливо з тієї точки зору, що багато українців, особливо «власть імущих», мають і по 2-3 паспорти, і це загальновідомо, тому виникає питання, чому не можуть мати таких же прав інші? Тим більше, якщо на це так само мають певні підстави? Певна річ, слід критично оцінювати ситуацію, розуміти, що потрібно нашій країні. Глобалізаційні процеси тривають, ми подорожуємо вільно, відтак можемо обирати, де хочемо жити. Особливо активним залишається виїзд молоді, студентства. У цьому контексті можна нагадати інтерв’ю Newsweek Президент України Володимир Зеленський сказав: "Наша молодь дуже позитивно ставиться до США, й ми сподіваємося, що все більше молодих людей матимуть змогу отримувати хорошу освіту в американських університетах, які є одними з найкращих у світі. Ми раді, коли люди їдуть й отримують досвід, але ми б також хотіли, аби наша діаспора у США могла вільно повертатися, тому працюємо над реформою подвійного громадянства".

Не секрет, що багато українців є біпатридами, і в першу чергу це стосується громадян прикордонних територій. У країнах Європи вони отримують і по кілька іноземних громадянств, не повідомляючи про це. Важливий момент: дозвіл на подвійне громадянство допоможе країні підтримувати відносини з діаспорою, що є дуже важливим, дасть змогу підрахувати точну кількість українських емігрантів. Більше того, дозвіл на подвійне громадянство є виявом демократичності.

Питання в тому, громадянство яких країн обиратимуть: одна справа отримати паспорт демократичної держави, інша річ, якщо це підданство країни-агресора, вважає директор ПП «Соціологічні дослідження та соціальні експерименти», кандидат філософських наук, доцент Олександр Пелін під час засідання вищезгаданого круглого столу: «Для мільйонів трудових мігрантів множинне (подвійне)  громадянство – це не правова колізія, а шанс на успішне працевлаштування та мотивація повернення в Україну. Негативне ставлення до множинного (подвійного) громадянства формується в межах романтичної парадигми».

Досвід Європи

А як у цивілізованих країнах – це питання ми задаємо постійно. Подвійне громадянство дозволено у 86 країнах світу, з-поміж яких Австралія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Угорщина та інші. Принцип єдиного громадянства підтримує 51 держава, зокрема Китай, Азербайджан, Японія, Словаччина, ОАЕ, Монако, Узбекистан, Таїланд.

У Німеччині діє «право крові»: якщо хтось із батьків має німецьке громадянство, то на нього має право і дитина. Отримати паспорт громадянина Німеччини та зберегти при цьому перший можуть члени ЄС та громадяни Швейцарії. Дозволений біпатризм і в сусідній Польщі: для того, щоб займати високі державні посади в цій країні, потрібно здати другий паспорт. Із 2014 року Чехія навіть заохочує до подвійного громадянства. Аби отримати чеський паспорт, громадянам ЄС потрібно жити в країні три роки.

Мирослава Лендьел розповіла, що можна виділити кілька типів підходів держав до біпатризму:

1.     Країни, в яких дозволене множинне громадянство, бо вони історично мають зв'язки з іншими державами (Франція, Іспанія);

2.     Країни, які живуть компактно, тож за допомогою двосторонніх договорів обумовили взаємне бачення множинного законодавства (скандинавські держави);

3.     Країни, в яких біпатризм заборонений (Австрія, Словаччина, Німеччина);

4.     Країни, в яких конституційно затверджене єдине громадянство, водночас володіння другим не заборонене (Польща). При цьому людина на території Польщі не вважається громадянином іншої країни, а лише поляком. До слова, за результатами останнього перепису, близько пів мільйона поляків визнали, що мають німецьке громадянство.

Спроби врегулювання ситуації в Україні. Новий законопроєкт

З огляду на актуальність питання його періодично в Україні намагаються врегулювати. Час від часу виникають ті чи інші законопроєкти,  різноманітні варіанти та ідеї обговорюють на місцях, проводять обговорення, конференції тощо – а «віз і нині там». 13 грудня 2019 року Володимир Зеленський подав у Раду законопроєкт, який передбачає багато новел, але загалом дозволяє біпатризм. Подаємо головні позиції:

1.    Іноземцям не потрібно буде відмовлятися від першого паспорту, якщо складуть присягу громадянина (такий текст пропонує законодавець): «Я, (ім'я та прізвище), набуваючи громадянство України, урочисто присягаю неухильно додержуватися Конституції України і законів України, виконувати обов'язки громадянина України та засвідчую, що у правових відносинах із Україною визнаю себе громадянином України».

2.    Передбачається перегляд умов для позбавлення українського громадянства.

3.    Проєкт закону пропонує розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням.

4.    Передбачено подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на державну службу.

Про переваги нового законопроєкту в інтерв'ю «Європейській правді» розповів голова Державної міграційної служби Максим Соколюк: “І тут є питання, яке багато що визначає: що це дасть Україні? Подвійне громадянство – це засіб. А мета яка?... Подвійне громадянство – це до певної міри програма імміграції в Україну. Ми втрачаємо населення, дуже багато втратили економічних мігрантів. А тому повинні запропонувати певним категоріям мігрантів: "Приїжджайте в Україну". Нам потрібне наповнення України людьми для розбудови нашої країни”.

Законопроєкт може реально вирішити проблеми України та демократизує нашу державу: право на вибір громадянства не варто зневажати. Дозвіл множинного громадянства розширить можливості для українців та, врешті, наші громадяни перестануть отримувати ще один паспорт «по-тихому». Такий законопроєкт допоможе зберегти відносини між Україною та громадянами, які виїхали. Більше того, подвійне громадянство є серйозною перевагою при залученні іноземних інвесторів. Потрібно зрозуміти, що прийняття подвійного громадянства – це не бездумний продаж паспортів, а серйозний крок, переваги якого очевидні.

Ольга Богославська, uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів