Вирощування троянд на підвіконні: як за ними доглядати та зробити період їх квітнення довшим

Вирощування троянд на підвіконні: як за ними доглядати та зробити період їх квітнення довшим
Кімнатні троянди варті вашої уваги. І не лише на свята. Якщо ви ніколи не вирощували троянди на підвіконні або вони зовсім мало радували вас своїм квітненням, обов'язково прочитайте наші поради щодо догляду за цими квітами.

 

Патіо

Це низькорослі троянди, які заввишки не досягають й 50 см. Вони відрізняються більшим розміром рослини і квіток.

Кордана

Ці троянди відрізняються невеликим розміром рослини і квіток.

Турбо

Квітки у таких рослин більші, ніж у Кордани, але менші, ніж у Патіо.

Для продажу троянди вирощують у спеціально обладнаних теплицях, де рослини отримують все необхідне для зростання і квітнення. Тому під час переїзду до магазину, а потім на підвіконня квіти відчувають великий стрес. Часто його наслідки призводять до того, що у троянд повністю опадає листя, з'являються хвороби та шкідники, повністю скорочується квітнення. У таких випадках недосвідчені квітникарі часто воліють розпрощатися з квіткою, хоча насправді просто потрібно було створити для неї гарні умови. Ці рослини багато людей вважають за примхливі, але, прочитавши далі, ви переконаєтеся, що нічого надприродного, крім вашої любові і турботи, ця квітка не вимагає. А почати дружбу з трояндою варто з правильного вибору.

Як вибрати кімнатну троянду

Якщо ви купуєте кімнатні рослини вже не вперше, то знаєте, що орієнтуватися треба на здоровий вигляд примірника, а не на його барвисте квітнення. Огляньте листя і пагони, вони повинні бути зеленими і пружними, без плям, пушка, павутиння та інших сумнівних ознак. Якщо ви помітили комах, відмовтеся від покупки. Ґрунт у горщику може бути трохи вологим. Але якщо на ньому помітна цвіль або земляна грудка легко відстає від стінок горщика — це означає, що була порушена система поливу. Швидше за все, рослина вже нездорова, тому купувати її не варто.

Після покупки про всяк випадок відправте троянду у карантин, інакше інші ваші кімнатні рослини можуть стати жертвами шкідників (особливо павутинного кліща) і хвороб, які ви не помітили на кущику.

У холодну пору року троянда може не перенести довгий шлях вулицею, тому не забудьте утеплити рослину газетами і плівкою.

Як пересадити кімнатну троянду після покупки

Зазвичай пересадку не рекомендується проводити до закінчення квітнення. Але якщо рослині тісно у магазинному горщику, то варто обережно пересадити її у більшу за розміром ємність. Ґрунт для посадки можна купити у магазині або скласти самостійно. Для цього змішайте 2 частини дернової землі, 1 частину листової землі або перегною, 1 частину торфу і 0,5 частини піску. Ємність для квітки повинна мати дренажні отвори.

Отже, насипте на дно ємності дренаж (керамзит, биту цеглу і т. д.), додайте шар ґрунту. Потім обережно дістаньте троянду з горщика і поставте разом із земляною грудкою у новий вазон. Залишилося заповнити порожнечі свіжою землею і полити рослину водою кімнатної температури. Щоб троянда краще перенесла стрес, для підтримання імунітету обробіть її Епіне або будь-яким іншим стимулятором.

Якщо ж перевалка не потрібна, то основну пересадку можна провести за 3-4 тижні після покупки квітки, коли вона звикне до кімнатних умов. Через місяць після пересадки можна почати підживлення.

Придбані квітучі троянди часто посаджені у горщик по кілька штук. Розділяти їх чи ні? Одні квітникарі категорично проти такої процедури, вважаючи, що це послабить рослини і призведе до опадання бутонів. Насправді троянди краще розділити, оскільки за таких умов вони борються за поживні речовини, через що квітнення неминуче постраждає. Але ви можете дочекатися, коли кущики завершать квітнення і провести повноцінну пересадку. Якщо ж ємність достатня за обсягом, рослини можна не поділяти.

Де поставити кімнатну троянду

Кімнатні троянди полюбляють сонце, тому активно зростають і квітнуть на добре освітленому західному або східному підвіконні. Можна поставити квіти і на південне підвіконня, але з обов'язковим затіненням, щоб попередити появу опіків. Також важлива гарна вентиляція та регулярне провітрювання. У літній час трояндам сподобається на балконі, але краще, якщо він засклений, інакше є ризик ураження шкідниками.

Як поливати домашню кімнатну троянду

За кімнатних умов троянда не витримує пересихання ґрунту, тому стежте, щоб ґрунт у горщику завжди був трохи вологим, особливо під час квітнення. Також небезпечний застій води у піддоні, не забувайте зливати її після поливу.

Вода для поливу повинна бути м'якою, відстояною, кімнатної температури.

Квітка добре відгукнеться на обприскування у спекотну пору року. Дуже старатися з цією процедурою не варто, щоб листя не загнило. Навесні і восени краще лише зволожувати повітря навколо рослини.

Обприскування захистить троянду від найстрашнішого ворога — павутинного кліща.

Чим підживити кімнатну троянду для пишного квітнення

Кімнатна троянда потребує підгодівель з березня до жовтня. Під час квітнення потрібно вносити добрива часто (кожні 7-10 днів або за інструкцією) і невеликими дозами, щоб продовжити квітнення. Обприскування можна чергувати з кореневою підгодівлею.

Перші 1-2 місяці після покупки підгодовувати троянду не варто, оскільки вона отримала достатню дозу ще під час вирощування у тепличному комплексі. Якщо ж ви пересадили квітку, то можете поступово вносити добрива.

Для підгодівлі вибирайте універсальні комплексні мінеральні добрива або спеціальні — для троянд. Також під кущ можна внести органіку: компост (1 ст. л. на 1 л води) або перепрілий пташиний послід (1 ч. л. на 1 л води). Посилити квітнення допоможе і бананова шкірка, яка багата на калій, фосфор, магній та інші елементи. Просто залийте шкірку від одного банана склянкою води і настоюйте до появи піни. Поливайте рослини 1-2 рази на місяць.

Як обрізати кімнатну троянду

Обрізка кімнатної троянди дозволить посилити імунітет рослини і розпочати пишне квітнення. У лютому-березні необхідно залишити на кожному сильному пагоні 4-5 бруньок, а на маленькому — 2-3 бруньки. У міру квітнення слід обов'язково видаляти квітки, що зав'яли, і жовте листя. Взимку проведіть санітарну обрізку: видаліть слабкі і хворі пагони.

Обрізані навесні гілки троянди можна використовувати для розмноження. Для цього поставте живці з 3-4 живими бруньками у воду, а через 2-3 тижні, коли з'явиться коріння, посадіть рослини у легкий живильний ґрунт, попередньо обробивши коріння стимулятором коренеутворення. Для кожного черешка зробіть парник і забезпечте йому гарне освітлення.

Як захистити кімнатну троянду від хвороб і шкідників

У першу чергу варто створити такі умови, за яких шкідникам і хворобам буде некомфортно розмножуватися. Для міцного імунітету троянді необхідні:

  • достатнє освітлення і полив;
  • регулярний приплив свіжого повітря;
  • помірно вологе повітря у квартирі;
  • захист від палючого сонця і протягів;
  • регулярна обрізка;
  • повноцінні підживлення;
  • правильна зимівля.

Якщо хоча б одного фактора не дотриматись, то рослина стане вразливою, і з'являться проблеми. Найчастіша з них — ураження павутинним кліщем, який досить швидко може повністю знищити троянду.

Ознаки ураження павутинним кліщем:

  • на зовнішньому боці листя помітні світлі крапки і плями, на внутрішньому — дрібні кліщі, що плазують;
  • листя рослини сохне і обпадає, вкривається павутинням.

У якості профілактики необхідно регулярно обприскувати троянду водою кімнатної температури. Якщо ж з'явилися кліщі, обробіть кущ мильним розчином (15-20 г господарського мила на 1 л води) або часниковим настоєм. Подрібніть 150 г часнику, залийте 1 л води, дайте настоятися 5 діб. Потім процідіть і обприскуйте рослину. З хімічних препаратів дієвими будуть Актеллік, Фітоверм та ін. Але проводити обробку краще поза житловим приміщенням.

Рідше троянди стають здобиччю інших шкідників: попелиці, щитівки, трипсів, борошнистого червця, білокрилки. З профілактичною метою можна періодично обмивати рослини мильним розчином або обробляти Актарою (на свіжому повітрі).

Що стосується хвороб, то кімнатні троянди найчастіше хворіють на борошнисту росу, іржу, чорну плямистість. З профілактичною метою і для лікування можна використовувати Фітоспорин-М, Гамаїр та інші біопрепарати.

Як доглядати за кімнатною трояндою взимку

Взимку кімнатна троянда страждає від поганого освітлення і коливань температури. Важливо забезпечити їй додаткове освітлення не менше ніж на 12 годин, скоротити полив, виключити підживлення. Температура у приміщенні не повинна перевищувати 21° C. Поставте горщик з трояндою подалі від батарей і регулярно обприскуйте повітря навколо куща, щоб підвищити вологість.

Якщо ж можливості досвідчувати рослину немає, то варто занурити троянду у неглибокий "сон", щоб вона легше перенесла несприятливий час. Для цього приберіть квітку у приміщення з температурою у 10-15° C. За таких умов обмін речовин рослини сповільниться, і вона збереже сили для майбутнього квітнення. Під час спокою ґрунт повинен бути вологим, тому не забувайте про полив. Підживлення потрібно виключити.

Кімнатні троянди найбільше полюбляють яскраве розсіяне світло, помірний полив і прохолодне свіже повітря. За таких умов вони пишно квітнутимуть і не постраждають від хвороб та шкідників.

Джерело: Ukr.Media

 

16 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів