Як під час пандемії коронавірусу зберегти психічне здоров’я?

Як під час пандемії коронавірусу зберегти психічне здоров’я?
Звичайний ритм життя українців змінився, в країні запровадили серйозні карантинні заходи. Як і що українці можуть і повинні робити під час пандемії коронавірусу?

 

Українці поділилися на дві категорії: одні пишуть гнівні дописи у соціальних мережах, переконують усіх, що це - світова змова і не розуміють, для чого все це. Інші панічно бояться вірусу, скупили продукти першої необхідності, зачинили двері своєї оселі і не пропускають жодної новини та шукають, де можна зробити тест на коронавірус.

Не знаю, в якій когорті ви, але точно впевнена, усім варто заспокоїтися і робити свою справу в умовах карантину.

Найперше, перестати панікувати. Це зовсім не означає, що не потрібно цікавитися тим, що відбувається в країні та світі. Просто направте свою енергію на те, що дійсно вам під силу і дійте.

Якщо ви залишилися вдома і працюєте тепер онлайн, це означає, що ви не витрачаєте час на дорогу, а значить можете нарешті виспатися.

У вас з’явилася реальна можливість не бігати галопом по квартирі, збираючи всю родину, кого в дитячий садок, кого до школи. А у своє задоволення приготувати смачний сніданок, випити у тиші філіжанку смачної ароматної кави або насолодитися щойно приготованим фрешем.

Розслабтеся, використайте цей час на повну по догляду за собою.

Сонце з кожним днем радує нас все більше. Зробіть ранкову зарядку або йогу біля вікна, додатково отримаєте заряд вітаміну D.

Звичайно, ви хочете бути в курсі останніх новин і нічого не пропустити. Але якщо читати всю інформацію тих, хто хоче схопити хайп на коронавірусі, можна пережити неабиякий стрес. Тому оберіть декілька джерел, яким можна довіряти.

Не нагнітайте ситуацію і не слухайте тих, хто говорить чи пише, що всі помруть від Covid-19. Статистика говорить про інше, більшість одужає. 

Якщо не вдається побороти паніку всіма можливими шляхами і ви не можете заспокоїтися, скористайтеся аромотерапією. Для цього візьміть ефірні олії, наприклад лаванди чи меліси. Розслабтеся і зробіть вправи з дихання, їх зараз дуже багато в інтернеті. Увечері прийміть розслаблюючу ванну, включіть музику для релаксу.

Зараз вдалий час, щоб навчитися готувати їжу вдома. Але якщо вам таке заняття не до душі, то можна замовити страви з кафе чи ресторанів, більшість закладів переходять на інший формат.

Звичайно, їжа, яку ви замовите з ресторану навряд чи представлятиме велику небезпеку. Але треба бути впевненим, що людина яка її готувала була здоровою і випадково на неї не чхнула чи кашлянула. Якщо ж їжу приготовано належним чином, то все буде добре.

Якщо ви працюєте у службі доставки, то знаходитеся у зоні ризику. Варто, щоб роботодавці забезпечила вас спеціальними костюмами, окулярами, рукавичками, та масками, які варто змінювати кожні 2 години.

Під час карантину не варто приймати гостей чи відправляти дітей до бабусь та дідусів. В цей час, краще всім залишитися вдома.

Звичайно тепер у вас є можливість більше часу проводити з дітьми. Нарешті поспілкуватися, приготувати разом вечерю, подивитися улюблену комедію, почитати дітям книжки, помалювати, пограти в ігри. Можна вигадати багато корисних занять наприклад, знайдіть насіння квітів і висадіть разом з дітьми у горщик на балконі чи на подвір'ї, біля будинку.

А ще можна влаштувати віртуальну екскурсію у найвідоміші музеї світу. Тут за посиланням - безкоштовні віртуальні екскурсії, які працюють під час карантину.

Є ще один важливий момент, батьки мають працювати, а коли діти знаходяться вдома це дуже важко. Тому родині потрібно зібратися всім разом і встановити правила. Визначитися, скільки часу батьки працюють, а діти навчаються, граються, малюють чи читають самостійно. Потім скільки часу всі проводять разом. Бажано, розділити квартиру на окремі зони, щоб члени сім’ї не заважали одне одному.

Варто пояснити дітям, що відбувається. Не відпускайте дітей самих, краще вийдіть прогулятися родиною в парк чи найближчий сквер і уникайте людей.

Кожен, хто старше 60 років та має хронічні захворювання такі, як діабет, астма чи серцево-судинні хвороби повинні залишатися вдома під час карантину і не виходити по можливості, навіть в магазин.

Дізнайтеся, чи мешкають поблизу вас, люди літнього віку або мами з малюками, які потребують допомоги. Можливо цим людям потрібні продукти чи засоби першої необхідності. Коли ми підтримуємо інших у нас з’являється стимул і так буде легше пережити цей карантин.

Пам’ятайте, що Covid-19 – це вірус і він боїться води з милом. Тому навчіться мити руки часто і правильно. Намагайтеся не чіпати обличчя та очі. За перших ознак застуди, зателефонуйте сімейному лікарю.

Джерело: espreso.tv

 

17 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів