Що відноситься до компресорного обладнання?

Що відноситься до компресорного обладнання?
Одним з найважливіших моментів виробничого процесу на багатьох підприємствах є стискання газу. Стиснене повітря потрібне для роботи пневматичного приладдя, систем охолодження та транспортування газів. Його потребують такі сфери, як хімічна, фармацевтична, металургійна та харчова промисловості, машинобудування, виробництво електроніки, а також ті сегменти діяльності, де необхідна аерація та перемішування повітря. Стиснення повітря можливе завдяки компресорному обладнанню.

 

Компресорне обладнання

Компресорне обладнання – це окрема ніша промислової техніки, до складу якої входять компресори різних типів та деякі подібні їм за принципом дії прилади та комплексні конструкції (повітродувки та блочно-компресорні станції).

Різноманіття компресорів сьогодні охоплює більш ніж 10 різновидів, найбільш популярні з них можна знайти на сторінці https://dalgakiran.ua/uk/store/Kompressornoe_oborudovanie. Насправді існує набагато більше класифікацій компресорного обладнання, але в даному матеріалі мова піде виключно про їх різновиди у розрізі принципу дії.

Головна класифікація

За принципом дії компресорне обладнання поділяється на об’ємні та динамічні агрегати. Вони мають різні принципи роботи, але роль їх зводиться до однієї функції – виробництво стисненого повітря.

До компресорів об’ємного типу належать:

·       поршневі;

·       роторні;

·       мембранні;

·       гвинтові;

·       спіральні;

·       роторно-пластинчасті;

·       рідинно-кільцеві.

До компресорів динамічного типу відносяться:

·       відцентрові;

·       осьові.

Щодо різниці між ними. Об’ємні агрегати діють за принципом поперемінної зміни об’єму робочої камери, що викликає зміну тиску в різних її частинах. Динамічні турбокомпресори діють за умов постійного тиску, а стискання газу відбувається за допомогою радіального або осьового руху повітря.

Далі розглянемо декілька найбільш актуальних різновидів компресорів, що користуються найбільшою популярністю у промисловій сфері.

Поршневі

Стискання повітря у поршневому компресорі відбувається завдяки поперемінному руху поршня, який нагнітає газ при одному русі та витискає його при протилежному русі (при цьому повітря стискається під дією тиску поршня).

Відцентрові

Завдяки руху робочого колеса повітря всмоктується в камеру відцентрового компресора, після цього внаслідок утворення відцентрового радіального потоку виробляється кінетична енергія, що потім перетворюється на підвищення тиску газу.

Гвинтові

Гвинтовий компресор нагнітає повітря завдяки обертанню 2-х роторів, а стиснення відбувається в результаті звуження зазору між гвинтами в ході процесу. Такі системи є компактними та мають високий ККД.

 

19 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів