Не ведіться: які способи обману через коронавірус ширяться Закарпаттям і в що не треба вірити! ОГЛЯД

Не ведіться: які способи обману через коронавірус ширяться Закарпаттям і в що не треба вірити!  ОГЛЯД
Шахраї, мародери, злодії – завжди знаходиться ті, хто намагається нажитися на якісь біді. Так само зараз: за кілька тижнів карантину вже «виплило» стільки схем обдурювання людей, що страшно стає. На різних торговельних майданчиках з’явилися різні пропозиції, починаючи від «ліків від коронавірусу» й закінчуючи вакцинами! Гвинтокрили розпорошували засіб від коронавірусу! Батькам погрожували в'язницею за вихід дітей на вулицю! Ой, скільки ж всього!

 

Але це ще виявилося квіточками, тож розповімо краянам, на що не вестися. 

Ліків та вакцин від коронавірусу немає!

Запам’ятайте це раз і назавжди, хто і що би вам не говорив! Вчені всього світу працюють над цим питанням і всі сходяться на одному: будуть ті ліки за рік-півтора, і ніякого дива ніхто не створить. Так, є окремі препарати, які можуть полегшити стан хворого, принаймні пишуть різні джерела про таку дію ліків від малярії, але це все одно тільки припущення. Клінічних випробувань немає! Саме тому - звертайте увагу на будь-яку подібну інформацію, перевіряйте її, телефонуйте в штаби, МОЗ тощо, вам дадуть вичерпну інформацію. 

Як же дурять?

Перше й основне: може, і не повністю шахрайським методом, але все ж із ціллю наживи працюють зараз відомі маркетплейси, мережі аптек тощо. Нерідко можна зустріти на них оголошення на кшталт «…такий ось препарат лікує від вірусів, у тому числі корнавірусу». Дурниця, не вірте, може, від якогось звичайного гострого респіраторного таке трохи й допоможе, але…

Ось так хтось вирішив розрекламувати препарат "Декасан". Так, цей препарат відноситься до групи антисептичних та дезінфікуючих засобів, але немає клінічних підтверджень, що він бореться з коронавірусом! Інакше декасаном - доволі простим і поширеним засобом - уже давно би всіх вилікували!

«Полощіть горло содою та оцтом, вб’єте коронавірус ще в роті» - радять інші. Знову ж таки, упаси вас, Боже, полоскати оцтом – можете отримати сильний опік горла та ротової порожнини! А ось якщо розвести трохи соди у воді – полоскати горло можна, від звичайної застуди й почервоніння допоможе. Чи врятує при цьому від коронавірусу – складне питання…

Але біда в іншому: як тільки десь така інформація загуляє, так зразу українці починають скуповувати вказаний препарат. Так, з’явилася була теза про те, що температуру при цій недузі треба збивати парацетамолом, а не ібупрофеном, так весь парацетамол в аптеках українці за кілька днів скупили. Так само, як  і звичайні противірусні препарати.  

Інший тип оголошень, які гуляють інтернетом та підбурюють на необдумані вчинки легковірних людей – про вакцину від COVID-19. Так, на платформі продажів OLX  з’явилася було пропозиція купити "вакцину від коронавірусу" за 2500 гривень. Про це написав блогер Євгеній Чурсін у Facebook. В описі товару вказано, що "вакцина" розроблена в Ізраїлі найкращими спеціалістами. 

Якби така вакцина була в Ізраїлі, то її мешканці не вмирали б, як і всі інші.  

З’являються поміж тим і готові лікувати гомеопатією та ще бозна-чим. Тут уже слів взагалі немає.

На щастя, ЗМІ та влада систематично інформують громадян, і ми зараз це вкотре робимо: не довіряйте, все це шахрайства! Перевіряйте інформацію, довіряйте тільки офіційним органам влади, спитайте, зрештою, свого лікаря, і тільки після цього приймайте рішення, купувати чи ні «чудо-препарат». Інакше й гроші можете втратити, і нерви, і здоров’я…

 До речі, сьогодні, 23 березня, Антимонопольний комітет України заявив, що штрафуватиме за  поширення на території України інформації, що вводить в оману: «Антимонопольний комітет України здійснює моніторинг рекламних матеріалів лікарських засобів та методів профілактики, пов’язаних з пандемією COVID-19, у ЗМІ. За офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) станом на сьогодні немає підтверджених та ефективних ліків від нового коронавірусу. Отже, поширення фармацевтичними компаніями та іншими учасниками ринку реалізації лікарських засобів інформації про те, що препарат їх виробництва має профілактичну або лікувальну дію щодо коронавірусів, за відсутності лабораторних, вірусологічних та наукових досліджень, є неправдивою інформацією, отже, міститиме ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Розповсюдження в умовах пандемії неправдивої інформації про лікувальні властивості лікарських засобів, або про неперевірені методи профілактики/лікування, є неприпустимим. У разі виявлення вищезазначений фактів органи Комітету будуть приймати рішення про накладання на таких суб'єктів господарювання штрафів у розмірі до 5% відсотків доходу від реалізації продукції за 2019 рік».

До речі, можете перевіряти подібні фейки в групі Фейсбук «По той бік новин» - там доволі часто розвінчують подібні речі.

Почистимо вашу хату. І в прямому, і в переносному сенсі

Інший вид злочинів, що поширюється містами і селами – пропозиція продезинфікувати вашу оселю. Входять люди, нібито щось розприскують (може, навіть додають кілька краплин хлору для запаху) і тим часом швиденько чистять вашу оселю, ви ж тим часом вийдете на вулицю, навіщо вам ту хлорку вдихати?  

Повірте, професійні злочинці добре знають всі наші з вами місця, де можна сховати гроші. Вони за кілька хвилин витягнуть гроші, золото тощо. Сховати їх в нібито захисний костюм – справа ще кількох хвилин. А ви тим часом ловіть на вулиці гав…

Працюють й іншим способом, ось про це пишуть численні користувачі: «Увага! По квартирах ходить «бригада медиків». Повідомляють – санобробка від віруса і таке інше. Далі – сльозогінний газ потім чистять квартири. Інформація з поліції. Попередьте усіх, кого зможете».

Виглядає таке оголошення сумнівно? Ой, краще побоятися. Ніж налякатися!

Як уберегтися?  Не впускайте, протирайте і мийте хату самі, всі поверхні в ній легко можна почистити милом, содою, протерти чимось недорогим на кшталт хлоргексидину. У селах з такою метою навіть хороша самогонка підійде (не менше 75 градусів!). Врятуйте себе самі!

Діти на вулиці – батьки у в’язниці

Ще один інформаційний удар прийшовся по батьках. Так, уже в перші дні карантину з’явився коментар, який почали масово розсилати вчителі у батьківських групах: «До уваги Батьків!

Із завтрашнього дня дітей не повинно бути на вулицях! В умовах карантину діти сидять вдома!!!

Згідно зі ст.184 передбачено штраф 1700-5100 грн., або ст.166 - позбавлення волі строком на 2-5 років! Патрульна служба перевірятиме виконання наказу! Бережіть себе та дітей!»

У відповідь на це у Національній поліції України спростовують ці фейки: «У Кіберполіції фіксують різке збільшення випадків розповсюдження різноманітних чуток та неправдивої інформації у зв’язку із введенням у державі режиму карантину для боротьби з особливо небезпечною коронавірусною інфекцією.

Фейки, чутки та відверта неправда має різноманітний характер: починаючи від фейку про розпилення вночі дезінфікуючих засобів із гелікоптерів над спальними районами великих міст і завершуючи забороною прогулянок із дітьми вулицями Києва під загрозою адміністративної та кримінальної відповідальності.

Шановні громадяни! Просимо вас критично ставитися до таких чуток та повідомляти Департамент кіберполіції про їх поширення за електронною адресою:  [email protected] та телефоном – 0442900110».

До речі, СБУ запровадила Телеграм-канал, в якому сужба розвінчує фейки про коронавірус.

ПРочитати можна про це також тут: ФЕЙКИ про COVID-19 спростовує СБУ

Збираю гроші на….

Ну і вже традиційно активізовуються в таких ситуаціях економічні злочинці. Так, днями в Фейсбук почався нібито збір коштів на потреби інфекційної лікарні. Громадяни почали відгукуватися, пересилати кошти на вказаний рахунок. На щастя, доволі швидко відреагували журналісти, і вже невдовзі з’являється офіційна інформація від Закарпатського центру здоров’я: «…Самі медики - про це дізналися із соцмерж. Головний лікар Михайло Поляк каже, що ніякого збору коштів для потреб лікарні не ініцювали. Тим більше, що більшість всього зі згаданого переліку придбати "просто в аптеці" неможливо. Також, за його словами, все необхідне в закладі є».

Запрацювала цими днями й інша стара схема: на Ужгородщині шахраї почали виманювати гроші, представляючись податківцями, повідомили в ДПС у Закарпатській області: «На Ужгородщині активізувались невідомі особи, які телефонують суб’єктам господарювання, представляються працівниками органів ДПС та просять перерахувати гроші. Сьогодні шахраї телефонували з номера телефону 0683251474, представляючись працівником Ужгородської ДПІ, і пропонували вирішення питань з начальником інспекції. В зв’язку з цим, звертаємось до громадян та підприємців: будьте пильними, не піддавайтеся на провокації.

З метою забезпечення оперативного реагування на такі дзвінки та «пропозиції», при наявності фактів, просимо громадян звертатись до органів національної поліції за номером телефону «102», - повідомив відділ комунікацій ГУ ДПС у Закарпатській області.

Чим «прикриваються» псевдоподатківці та інші особи – окреме питання. Головне ж завдання зараз кожного – уважно вчитуватися в інформацію, перевіряти її з кількох джерел! У разі найменшого сумніву перепитати в знайомих, рідних тощо, бо в наш час інформаційного засилля нелегко розібратися в тому, що відбувається!

Якщо вам відомі інші факти шахрайства – надсилайте нам опис/фото/посилання на електронну пошту - [email protected], ми обов’язково про це напишемо та поінформуємо наших читачів.

Міцного всім здоров’я!

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

23 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів