Закарпатська діаспора Києва презентуватиме в області королівські грамоти, папські булли, фрагменти старовинних печаток

Товариство "Закарпатців у Києві" має намір провести в області презентацію-виставку королівських грамот 12 і 18 століть, папських буллів, фрагментів старовинних печаток, а також гербів усіх сіл.

 

На заході також буде представлено технологію збереження цих унікальних пам’яток. Про це Західній інформаційній корпорації 27 січня повідомив заступник президента товариства Станіслав Аржевітін.
Президент товариства Микола Бідзіля і його заступник Станіслав Аржевітін приїхали до Закарпаття, щоб вирішити організаційні питання проведення виставки.
Станіслав Аржевітін: "Цією презентацією ми прагнемо привернути увагу наших сусідніх країн і показати, що у нас була спільна культура, що частина їхньої культури знаходиться тут, у нас, на Закарпатті. І друге: ми хочемо продемонструвати новітню технологію збереження цих унікальних пам’яток, які, звичайно, з часом втрачаються, оскільки зроблені дуже-дуже давно на собачій шкірі. Ця технологія за допомогою ультрафіолетових променів дозволяє повністю відновити текст, який втратився, і друге, що є найголовнішим: перенести раритети на металеві пластинки, які мають унікальну можливість зберігатись вічно. Вони не горять, не плавляться. При температурі 800 градусів не втрачають зображення. Їх можна буде читати за будь-яких обставин. Та насамперед, ми прагнемо привернути до культури увагу усіх тих меценатів, які мають змогу, бажання допомогти і любов до Закарпаття".
За його словами, презентацію заплановано провести за участю представників інших країн у Мукачівському замку, а відтак і в Ужгородському. До запрошення гості отримають у подарунок електронну версію експонатів.
"Коли ми показали документи працівникам угорського посольства, то вони навіть не повірили, що ми володіємо такою скарбницею. Цю виставку ми перевеземо вже в Ужгородський замок, запросимо широке коло фахівців. Там вона триватиме кілька місяців, щоб будь-хто міг прийти і подивитись на цю унікальну колекцію", – зазначив Станіслав Аржевітін.
На експозиції будуть представлені оригінали грамот, а також їхні відреставровані копії.
ЗІК

 

28 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів