Як будувати житло без залучення державних коштів

В області реалізовується новий пілотний проект

 

На землях Оноківської сільської ради, що на Ужгородщині, виросте новий мікрорайон. Це пілотний проект комплексної забудови сільської місцевості, який почали розробляти облдержадміністрація, облрада разом з керівництвом Ужгородського району та Оноківською сільрадою. Про плани та реалізацію широкомасштабної ініціативи розповів заступник голови ОДА Олександр Карташов.
– В більшості країн накопичений досвід комплексної забудови житлових мікрорайонів. А в нас досі це відбувається здебільшого хаотично. Переважно це робиться так: сільська рада виділяє ділянку, розкроює її на 20, 50, 100 частин (на скільки є можливість) і розподіляє між людьми безкоштовно. Зараз наслідки такої хаотичної забудови бачимо, скажімо, в Ужгороді в мікрорайоні „Червениця” чи в Минаї.
В чому ж суть нового пілотного проекту? Як „експериментальний майданчик” ми обрали землі Оноківців неподалік об’їзної дороги обласного центру. Буде розроблено генеральний план забудови з усіма необхідними проектно-кошторисними рішеннями, дорогами, інженерними комунікаціями, інфраструктурою. Тут буде усе в комплексі: магазини, банк, пошта, дитячий садок тощо. І що найголовніше, будівництво цього всього не потребуватиме залучення державних коштів.
Після розробки детального плану забудови, проектно-кошторисної документації ми будемо знати, скільки коштуватиме весь цей комплекс. Тоді відпрацюємо стратегію забудови. Спочатку залучимо дорожників, електриків, зв’язківців, комунальників. Вони, на нашу думку, погодяться за рахунок безкоштовної передачі їм певної кількості земельних ділянок вкласти власні гроші в початок закладки основних інженерних комунікацій.
Інші гроші на будівництво ми плануємо отримати від продажу з аукціонів ділянок, запроектованих під конкретні об’єкти інфраструктури, до прикладу, банківської установи чи іншої комерційної структури. І вже за рахунок цього можна починати будувати соціальні об’єкти – пошту, дитячий садок, ФАП. Частина земельних ділянок залишиться на балансі сільської ради для забезпечення житлом спеціалістів, потрібних на селі: аграріїв, медиків, вчителів. А решту ділянок оцінять і продадуть чи з аукціону, чи просто бажаючим придбати її за встановлену ціну.
Таким чином, без залучення державних коштів створимо мікрорайон комплексної забудови у сільській місцевості. Питання непросте з організаційної точки зору. Але хотілося б показати приклад нашим районам, що таке можливо реалізувати навіть за відсутності державного фінансування. Якщо відверто, то цим мали би займатися голови сільських рад. І зараз ми прагнемо показати їм приклад.
Що важливо, в рамках цього проекту реалізовуватиметься і програма „Власне житло”, яке передбачає виділення громадянам безвідсоткових кредитів під будівництво житла у сільській місцевості.
Прес-служба ОДА

 

07 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів