Облмуздрамтеатр може отримати ім’я Володимира Винниченка

Цьогоріч Україна широко відзначає 125-річчя з дня народження видатного громадського, політичного діяча, письменника Володимира Винниченка. Його творчість як драматурга тісно пов’язана з українським театром в Ужгороді.

 

Зокрема, саме в нашому місті з 1922 по 1933 рік було показано аж вісім вистав за п’єсами Володимира Винниченка: „Молода кров” (1922), „Панна Мара” (1923), „Гріх” (1923), „Натусь” (1923), „Брехня” (1924), „Між двох сил” (1924), „Закон” (1925), „Чорна пантера і білий ведмідь” (1933).
Тож в українському театрі Ужгорода були продемонстровані всі основні п’єси драматурга. Це було зроблено ще за життя драматурга, коли в інших регіонах України творчість письменника була під забороною. Вистави за творами Винниченка були здійснені на високому професійному рівні. Ними відкривалися театральні сезони в Ужгороді. Вони з успіхом йшли на гастролях у Празі. На жаль, у радянські часи творчість Винниченка була забороненою, хоча наш театр в особі народного артиста України Ярослава Геляса і робив спробу поставити п’єсу „Чорна пантера і білий ведмідь”.
Нині Міністерство культури і туризму України у зв’язку з 125-річним ювілеєм письменника і 60-річчям театру просить розглянути пропозицію про надання Закарпатському обласному музично-драматичному театру імені Володимира Винниченка. Нещодавно на зборах актив драмтеатру одноголосно підтримав цю пропозицію. Тепер слово за небайдужою громадськістю краю. Тож якщо ви підтримуєте рішення про присвоєння облмуздрамтеатру імені Володимира Винниченка або ж не згодні з таким нововведенням, телефонуйте за номером 3-31-22 в управління культури облдержадміністрації.
Прес-служба ОДА

 

07 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів