Бюджети Ужгорода й Чопа сформовані за новим методом

Два міста Закарпаття — Ужгород і Чоп — на початку 2005 року в числі інших тридцяти міст України були відібрані на конкурсній основі до участі у проекті "Реформа місцевих бюджетів в Україні".

 

Проект передбачає застосування програмно-цільового методу (ПЦМ) формування та виконання місцевих бюджетів як прогресивного та ефективного інструменту вдосконалення державного управління. За цей час у рамках навчального курсу, розробленого і проведеного консультантами Проекту, керівники органів місцевого самоврядування та спеціалісти, відповідальні за складання та виконання місцевих бюджетів, отримали теоретичні знання та практичні навички, необхідні для складання бюджету за ПЦМ. В результаті вперше бюджети Ужгорода та Чопа на 2006 рік формувалися не тільки за традиційним, а й за програмно-цільовим методом.
Як повідомив експерт-консультант Проекту USAID "Реформа місцевих бюджетів в Україні" Михайло Гументик на засіданні в Ужгородському прес-клубі реформ, члени проекту пишаються успіхами у впровадженні програмно-цільового методу бюджетування і презентуватимуть досягнення закарпатських міст для інших органів місцевого самоврядування України.
Мер Чопа Володимир Горинецький навів переваги програмно-цільового методу формування бюджету: „Кожне місто має певні напрями розвитку, визначені довгостроковими концепціями. І саме ПЦМ дає всі можливості для визначення критеріїв оцінки ефективності використання бюджетних коштів. При формуванні бюджету Чопа за цим методом ми обрахували, що чекає нас у перспективі кількох років. Крім того, ми залучили громадськість до визначення пріоритетних, на її погляд, програм. Тому в Чопі вже сьогодні діє система громадських слухань, а програми формуються прозоро і підзвітно. Таким чином, ми дали громаді змогу вказати міській владі напрям, у якому їй слід рухатися. По-друге, ми забрали у певних політичних кіл можливість вільно трактувати роботу органів місцевого самоврядування”.
Проект "Реформа місцевих бюджетів в Україні", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється RTI Int., має на меті підвищити прозорість, ефективність та підзвітність громадянам місцевих бюджетів України. У ході реалізації проекту планується покращити управління місцевими бюджетами у щонайменше 140 містах країни, а також зміцнити автономію місцевих бюджетів шляхом цілеспрямованої законотворчої допомоги Верховній Раді України.

 

04 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів