Приватизація: будівлі, які належать державі, продають на аукціонах в Закарпатті

Приватизація: будівлі, які належать державі, продають на аукціонах в Закарпатті
Обласна комісія оглянула 4 серпня будівлю у Великому Березному, яку продаватимуть на аукціоні через систему "ProZorro". Стартова ціна двоповерхового будинку — майже мільйон 983 тисячі гривень, — каже заступниця начальника регіонального відділення Фонду держмайна Наталія Кастрова.

 

Державну будівлю продають за програмою малої приватизації.

Будинок на вулиці Штефаника у Великому Березному виставлять на аукціон для приватизації. Заступниця начальника регіонального відділення Фонду держмайна Наталія Кастрова каже: це друга будівля в селищі, яку продають на аукціоні через систему "ProZorro".

"Споруда насправді знаходиться в класному, суперовому місці, це майже центр населеного пункту, тут проїзна дорога, — сказала Кастрова. — Другий поверх, враховуючи його технічний стан, враховуючи покрівлі й так далі, він просто був незатребуваний, тобто ніхто не буде брати таке майно в оренду. Приватизація – це набагато краще й вигідніше, тому що людина купує, набуває права власності, це її об’єкт і вона вже надалі планує його подальше використання".

Наталія Кастрова каже: вони займаються продажем і відчуженням держмайна, яке знаходиться в занедбаному стані і яке не можна відновити за кошти держави. Таких будівель на Закарпатті, за її словами, — майже 12 тисяч."Поступово ми опрацьовуємо всіх балансоутримувачів, опрацьовуємо всі державні структури, виявляємо таке майно й, продаючи його, не тільки залучаємо кошти для державного бюджету, а й намагаємося дати нове життя цим спорудам за рахунок того, що особа, котра придбала, інвестує туди кошти, відповідно відновить його і запрацює якийсь комерційно привабливий об’єкт, який створить робочі місця і, відповідно, податки місцеві", — пояснила Наталія Кастрова.

Голова Великоберезнянської громади Богдан Кирлик розповів: у будівлі, яку продають, було колишнє управління статистики. На 1 поверсі зараз прокуратура, договір оренди в них закінчується у 2023-му році. За словами Наталії Кастрової, після продажу будівлі прокуратура винайматиме приміщення у нового власника. На аукціон виставлять також котельню і гараж, які належать до цього будинку."Після рішення перенести відділення Статистики або ліквідувати у Великому Березному, воно більшою мірою пустувало, — розповів Богдан Кирлик. — Думаю, що правильне рішення Фонду державного майна такі об’єкти, які не використовуються, які розвалюються, дати через аукціони на продаж. Яка користь буде для нашої громади? Дасть Бог, буде збережений об’єкт, буде використовуватися, відповідно, буде сплачуватися податок на нерухоме майно, буде сплачуватися податок за землю, бо наразі державні структури звільнені, або їм надані пільги зі сплати земельного податку".

Державні будівлі продають відповідно до указів президента України про приватизацію об’єктів держвласності, підписаних у 2019 році, — каже заступник голови Закарпатської ОДА Іштван Петрушка."Після цього була прийнята постанова Кабінету Міністрів України, в якій визначили структури й перелік тих об’єктів, які потрапляють під приватизацію, — розповів чиновник. — Потім обласна адміністрація створила комісію, і ми на засіданні комісії заслуховуємо, і будемо заслуховувати всіх керівників державних установ та підприємств, визначати об’єкти, які можемо пропонувати на продаж Фонду державного майна".

Наталія Кастрова додала: "Мала приватизація – це у двох словах, це – об'єкти вартістю до 250 мільйонів гривень. Це не тільки споруди, це гаражі, це транспортні засоби, це техніка, це акції, це все, що належить державі, що є в управлінні держави".

За словами Наталії Кастрової, будівлю на вулиці Штефаника у Великому Березному продаватимуть на аукціоні у системі "ProZorro" 31 серпня. Від початку року на Закарпатті, каже, так продали 7 об’єктів на суму близько мільйона гривень.

Суспільне  Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів