Понад 6 тисяч закарпатців отримуватимуть препарати інсуліну за електронним рецептом: як це робити?

Понад 6 тисяч закарпатців отримуватимуть препарати інсуліну за електронним рецептом: як це робити?
Препарати інсуліну відсьогодні, 1 жовтня, можна отримати за електронним рецептом. В Україні їх відпускатимуть безкоштовно або з доплатою понад 5300 аптек та аптечних пунктів, — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Вартість має відшкодовувати Національна служба здоров’я.

 

На Закарпатті такі препарати зможуть отримувати понад 6 200 інсулінозалежних хворих на цукровий діабет, — розповіла обласна ендокринологиня Ольга Олексик.

Житель Перечина Василь Валько 18-й рік лікується з цукровим діабетом у відділенні ендокринології в обласній лікарні ім. Новака. Каже: про діагноз дізнався, коли йому було 15.

"Пішло в мене по стресу. На екзаменах похвилювався і протягом трьох днів почало мене дуже сушити. Сонливість дуже була. Багато води пив, — пояснив чоловік. — Пішов здав аналізи. Аналізи виявилися дуже погані. До 18 років кладуть зразу на інсулін. По старій системі дуже важко було: з однієї аптеки направляли до іншої. Інсулін був — лиш коштів не було. Приходилося й так, що місяць і без інсуліну був. А ми, інсулінозалежні, без інсуліну просто не можемо жити".

В системі є перебої

З 1 жовтня цього року препарати інсуліну можна отримати за електронним рецептом. Пацієнт приходить до ендокринолога, на прийомі отримує смс-повідомлення для підтвердження. Лікарка Іванна Свердлюк каже: коли система працює справно, процедура займає пів години. Однак є перебої.

Суспільне Закарпаття

 

02 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів