На Закарпатті розроблять та затвердять цільову обласну програму з підтримки державної мови

На Закарпатті розроблять та затвердять цільову обласну програму з підтримки державної мови
8 серпня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зустрівся з очільником Закарпатської обласної військової адміністрації Віктором Микитою.

 

В рамках зустрічі сторони, серед іншого, домовились, що найближчим часом на Закарпатті буде розроблена та затверджена цільова обласна програма з підтримки державної мови.

Крім того, Уповноважений поінформував начальника Закарпатської ОВА про новий етап імплементації Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який розпочався з 16 липня 2022 року, а також наголосив на важливості дотримання мовного законодавства в усіх сферах в період воєнного стану. 

“Закарпаття - багатонаціональний край. І в умовах війни питання утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні та забезпечення функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства - це питання загальнодержавного значення”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений наголосив на необхідності розширення мережі безкоштовних курсів з вивчення української мови. Адже на сьогоднішній день на Закарпатті, зокрема, в Ужгороді діє тільки 2 локації для опанування мови.

“Зрозуміло, що цього замало. Особливо, з огляду на те, яка велика кількість внутрішньо переміщених осіб з півдня та сходу країни нині опинилась на Закарпатті. Саме тому органи державної влади та місцевого самоврядування мають посилити роботу над розбудовою мережі курсів та розмовних клубів з опанування державної мови. Напередодні старту нового навчального року здобувачі освіти, які цього потребують, повинні мати можливість вдосконалити свої мовні компетенції”, - зауважив Тарас Кремінь.

Закарпатська ОВА

 

09 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів