Держаудитслужба: під час аудиту та ревізії Закарпатського драмтеатру виявлено порушень на 54,4 млн грн

Держаудитслужба: під час аудиту та ревізії Закарпатського драмтеатру виявлено порушень на 54,4 млн грн
Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області в Комунальному закладі «Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв» Закарпатської обласної ради виявили порушень та недоліків понад 54 мільйона гривень.

 

Працівниками Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області проведено державний аудит та ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Комунального закладу «Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв» Закарпатської обласної ради за період з  01 січня 2018 року по 31 березня 2022 року.

За результатами аудиту виявлено порушень та недоліків на суму 54,4  млн грн, з яких фінансових порушень, що призвели до втрат (збитків) на суму 9,7 млн грн, неефективних управлінських рішень, що призвели та можуть призвести до втрат, на суму 21,62 млн грн та  інших порушень фінансової дисципліни на загальну суму 23,1 млн грн

Зокрема, встановлено, що внаслідок не прийняття своєчасних ефективних управлінських рішень керівництвом Театру та уповноваженим органом з управління майном області  не оформлено правовстановлюючих документів на право користування земельною ділянкою, на якій розташований театр, площею 0,98 га й розрахунковою вартістю станом на 1 січня 2022 року 13,72  млн грн, що створює ризики  втрати земельних  активів.

Аудиторським дослідженням встановлений і факт виділення з будівлі театру частини вбудованого приміщення з терасою загальною площею 278,7 кв. м вартістю 2,46 млн грн. Так, це зроблено згідно з виготовленим окремим технічним паспортом на це приміщення, та це призвело до державної  реєстрації двох об’єктів (один – як будівля Театру,  інший - як  приміщення з присвоєною окремою адресою). Установлено, що в порушення вимог чинного законодавства здійснено поділ об’єкта будівлі Театру та виділ з нього приміщення площею 278,7 кв. м  без наявних правовстановлюючих  документів на землю.

Проведеною під час аудиту ревізією виявлено завищені витрати на оплату праці працівників закладу внаслідок зайвого нарахування та виплати  працівникам заробітної плати, в т.ч. надбавок «за інтенсивність праці», доплат до рівня мінімальної заробітної плати, за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників, за збільшення обсягу робіт, за класність водіям, а також премій та  відпусток з нарахуваннями  на загальну суму 8,14  мільйона гривень.

При цьому виявлено факти зайвого перерахунку коштів  на карткові рахунки 11 працівників Театру на загальну суму 1,05 млн. грн за рахунок недоплати нарахованої заробітної плати іншим працівникам.

Окрім цього, встановлено не надходження в касу та на банківський рахунок Театру коштів від реалізації квитків  на загальну суму 0,53 млн. гривень.

Ревізією також встановлено, що театр здійснював покриття вартості спожитих комунальних послуг орендарів за рахунок бюджетних коштів, отриманих із загального фонду обласного бюджету без відновлення касових видатків на загальну суму 0,72 млн. гривень та проведення виплати суб’єктам господарювання без відповідних юридичних підстав на суму 0,2 млн грн.

 Крім того, встановлено заниження в обліку та фінансовій звітності Театру первісної вартості основних засобів  «Будинків та споруд»  станом на 01 квітня 2022 року на загальну суму 23 млн. грн., а також списання на видатки Театру без відповідного відображення в бухгалтерському обліку придбаного та вмонтованого сценічного обладнання на загальну суму 4,45 млн. гривень.

За допущені порушення законодавства з фінансових питань та законодавства про закупівлі на чотирьох посадових осіб Театру складено протоколи про адміністративне правопорушення.

Матеріали заходів фінансового контролю передані до Ужгородської окружної прокуратури, їх долучено до відкритого кримінального провадження.

Пресслужба Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області

 

15 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів