У Мукачеві відкрили меморіальний будинок-музей Ерделі (ФОТО)

У Мукачеві відкрили меморіальний будинок-музей Ерделі (ФОТО)
У Мукачеві відбулася визначна подія - урочисто відкрито меморіальний будинок-музей видатного художника, засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі.

 

Відкриття музею приурочили дню пам'яті художника - митець помер 19 вересня 1955 року. 

У своєму виступі художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва, якому належить ідея меморіального будинку-музею Ерделі та який доклав чималих зусиль, щоб свій проєкт-мрію реалізувати в життя, зазначив, що з самого початку хотілося щоб батьківський будинок Ерделі в якому художник жив з шести років, став багатофункціональною історичною спорудою: музеєм, майстернею, виставковою залою, творчим осередком для зустрічей та пленерів, мистецьким хабом, який об’єднуватиме відомих митців сучасності, молодих художників та студентів мистецьких вузів, а також популярною туристичною локацію.

Реконструкцію викупленого батьківського будинку Ерделі проводили з минулого року. Головною метою проєкту було відтворити автентику, тогочасний побут, дизайн інтер’єру. Тому основна увага була приділена вивченню документів, фотографій, ранніх малюнків та картин Ерделі, адже багато часу художник проводив саме у майстерні, а також на локаціях під Мукачівським замком.

І хоча урочисте відкриття меморіального музею лише вчора, з літа будинок Ерделі став прихистком для творчих родин переселенців. Зокрема, зараз в одній із гостьових кімнат проживає родина художника Олександра Жильцова, який двічі тікав від війни: спочатку з Донецька до Києва, а тепер з Києва до Мукачева. Художник вже створив тут серію робіт, яка й була представлена увазі відвідувачів  на другому поверсі будинку.

Меморіальний будинок-музей видатного художника, який розташований під Мукачівським замком «Паланок» на вулиці Ерделі, 22.

Світлини: Наталія Рибар, Тетяна Когутич, Мукачівський відділ культури

 

20 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів