Айтівці УжНУ представили на міжнародній конференції нову розробку – карту декомунізації

Айтівці УжНУ представили на міжнародній конференції нову розробку – карту декомунізації
Опрацьовані дані з вебпорталу «Дія» та відомості Інституту національної пам'яті візуалізовано за допомогою картографічного вебсервісу Google Maps.

 

На міжнародній конференції «2022 IEEE Advanced Computer Information Technologies» в м. Спішска Капітула (Словаччина) науковці з факультету ІТ УжНУ представили свою розробку – карту декомунізації. Як джерело даних було використано відкриті дані з вебпорталу «Дія», який розроблений Міністерством цифрової трансформації України, та відомості Інституту національної пам’яті. Опрацьований матеріал візуалізовано за допомогою картографічного вебсервісу Google Maps. У роботі запропоновано підхід, який дозволяє виконати завдання в повному обсязі з високою ефективністю і малими затратами часових і людських ресурсів. Він базується на моделі, що використовує Data Science методологію. Інтерактивна карта інтегрована до веб-порталу Analitycs-UA.

Доповідачем на форумі був випускник аспірантури зі спеціальності «Комп’ютерні науки» Максим Лупей. Торік він успішно захистив кандидатську дисертацію під керівництвом професора Олександра Міци й виграв конкурс на позицію постдока в Інституті кібернетики імені В.М. Глушкова НАНУ. До проєкту також були долучені науковці Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка ? професор Юрій Горошко та доцент Ганна Цибко.

Трохи раніше ще два аспіранти спеціальності «Комп’ютерні науки» – Саболч Варга та Віктор Дуло – доповідали на міжнародній конференції «2022 IEEE Smart Information Systems and Technologies (SIST)» в місті Астані (Казахстан).

Саболч Варга представив підхід, який дозволяє визначити належність тексту до певного медіа за допомогою машини опорних векторів. За результатами вивчення 6000 текстових фрагментів українських ЗМІ «Українська правда» та «Politeka», вставновлено коефіцієнт надійності ідентифікації текстів як належних до конкретного ЗМІ – він становить близько 0,99. Визначено, що на лексичному рівні мови належність тексту до певного носія ідентифікується переважно через лексико-семантичні та меншою мірою лексико-стилістичні особливості. До цього дослідження також були долучені професор Олександр Міца, доценти Максим Лупей та Василь Шаркань.

Віктор Дуло представив результати своєї ще магістерської роботи, яка була пов’язана з проєктуванням транспортних потоків. Над цим дослідженням також працювали професори Олександр Міца та Оксана Мулеса.

Представлені розробки є надзвичайно актуальними й потрібними саме в цей час. Всі доповіді були виголошені  англійською мовою. Молоді науковці набули безцінного досвіду виступу на престижних конференціях. Зокрема, для Саболча Варги та Віктора Дуло це перша конференція такого рівня. Праці вказаних конференцій індексуються в наукометричній базі Scopus.

Медіацентр УжНУ

 

07 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів