В Ужгороді - VI Форум місцевого самоврядування Закарпаття

В Ужгороді - VI Форум місцевого самоврядування Закарпаття
VI Форум місцевого самоврядування Закарпаття «Посилення ефективності роботи громад в умовах воєнного стану» – сьогодні, 27 жовтня, в Ужгороді.

 

У сесійній залі міської ради – міські, селищні і сільські голови та секретарі рад територіальних громад Закарпатської області, експерти у сферах дієздатного та спроможного місцевого самоврядування, місцевого та регіонального розвитку і транскордонного співробітництва.

Серед учасників – виконавчий директор Луганського РВ АМУ Наталія Бойко та заступниця Краматорського міського голови Тетяна Савченко.

Присутніх на зібранні привітали та побажали плідної роботи Ужгородський міський голова, голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Андріїв, секретар міської ради, голова Президії Палати секретарів рад Ради територіальних громад Закарпаття Арсен Мелкумян, народний депутат України Михайло Лаба, заступниця голови Закарпатської обласної ради Андріана Сушко, директор департаменту економічного та регіонального розвитку, торгівлі, залучення інвестицій, забезпечення виконання державних програм та контролю за їх виконанням Закарпатської ОВА Іван Завидняк, виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша.

Перед початком роботи міський голова Богдан Андріїв оголосив хвилину мовчання за всіма загиблими від збройної агресії росії українцями – як військовими, так і цивільними.

«Перед органами місцевого самоврядування зараз багато викликів, які потребують оперативного вирішення. У перші дні збройної агресії росії проти України Ужгород прийняв кілька десятків тисяч наших співвітчизників – усіх зустріли, підтримали, допомогли. Закарпаття стало прихистком загалом для кількох сотень тисяч переселенців.

Велике навантаження лягло на територіальні громади, освітян, медиків, соціальних працівників. Вважаю, ми пройшли це випробування гідно. Укотре дякую кожному, хто долучився», – сказав, зокрема, Богдан Андріїв.

Додав, що найбільший виклик зараз – забезпечити житлом переселенців, є кілька програм, за якими міська рада працює, щоб облаштувати приміщення для тимчасового прихистку наших громадян.

«Маємо бути готовими і до проблем в енергетичній сфері, адже 40% енергетичної системи зруйновано, тож мусимо закликати до свідомості мешканців наших громад та просити їх економно споживати електроенергію», відзначив міський голова Ужгорода.

Також Богдан Євстафійович подякував за підтримку та відстоювання інтересів територіальних громад народному депутату Михайлові Лабі та виконавчому директору Асоціації міст України Олександру Слобожану, виконавчому директору Закарпатського РВ АМУ Олегу Лукші – за плідну роботу, зокрема організацію сьогоднішнього зібрання.

«Війна внесла великі корективи у нашу роботу і зараз маємо всі об’єднатися, щоб продовжувати бути надійним тилом – як для наших військових, так і для переселенців, які у нас шукають прихисток», – підкреслив секретар міської ради Арсен Мелкумян. Він передав учасникам форуму вітання від депутатів Ужгородської міської ради та запевнив у готовності обмінятися досвідом, який набули за ці місяці війни.

Форум в Ужгороді є важливим майданчиком для обговорення актуальних питань ролі та можливостей органів місцевого самоврядування Закарпатської області в умовах широкомасштабної війни російської федерації проти України.

У чотирьох панельних дискусіях обговорюють:

– бюджетний процес та економічний розвиток громад в умовах війни, релокацію бізнесу на територіях громад;

– стратегічне, просторове і земельне планування в умовах воєнного стану, участь громад у Плані відновлення України;

– сталий енергетичний розвиток і енергетичну безпеку громад (опалювальний сезон 2022-2023 рр.), збереження довкілля та вирішення екологічних проблем у громадах в умовах воєнного стану;

– допомогу громад і волонтерів Закарпаття фронтовим, опорним і деокупованим регіонам України та ВПО, розвиток транскордонного співробітництва в умовах війни: посилення гуманітарної складової.

Роботу Форуму, який проходить у змішаному форматі, зокрема й онлайн, перервала повітряна тривога, після неї учасники повернулися до обміну кращими практиками в умовах воєнного стану, а також обговорення нових грантових програм транскордонного співробітництва для розвитку громад України у відбудовний період.

Напрацювання проєктів резолюцій і звернень до органів державної виконавчої влади різних рівнів щодо невідкладного вирішення накопичених проблем учасники запланували завершити упродовж тижня.

 

27 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів