На Закарпатті запустять проект «Ветеран» для реабілітації військових

На Закарпатті запустять проект «Ветеран» для реабілітації військових
Найбільший в Україні добровольчий медичний мобільний шпиталь ім. М Пирогова та медична мережа «Превеншн» планують у скорому часі запустити проект «Ветеран».

 

У його рамках захисники зможуть отримати різноманітну медичну допомогу: пройти курс реабілітації, оперативного втручання чи психологічної адаптації. Наразі ініціатори проекту гуртують навколо себе однодумців. Запрошують всіх бажаючих: приватні та державні медзаклади приєднуватися.

– Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова з 2014 року на фронті. Це одне із найбільших об’єднань медиків-добровольців, – розповідає його керівник Геннадій Друзенко. – З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну ПДМШ отримав друге дихання. Зараз кілька десятків медиків рятують життя наших захисників в Лимані, Слов’янську, Бахмуті, Карлівці та на Півдні. Рятують попри відсутність для добровольців гарантій, статусу, фінансування. Але від початку нашої роботи на Донбасі, а це травень 2022 року, вже надано допомогу більше 5 тисячам пацієнтів. Щоправда, на фронті гостро не вистачає професійних рук, знань, навичок. Медики-добровольці валяться з ніг, бо працюють 24/7 без перерви в небезпеці, як от у Бахмуті. Я розумію, скільки ми будемо мати ветеранів, військових, які потребують реабілітації. Ці сотні тисяч ветеранів будуть повертатися до нормального життя і потребуватимуть допомоги. 

За словами керівника добровольчого медичного мобільного шпиталю ім. М Пирогова, наразі військові шпиталі, а також шпиталі ветеранів війни переповнені та не справляються із задачею допомоги військовим. Особливо, що стосується реабілітації. У таких випадках, зазвичай, плече державі підставляють добровольці, волонтери. Тож виходячи з цих міркувань, на Закарпатті вирішили запустити проект під робочою назвою «Ветеран», аби допомогти тим, хто захищає та захищав Україну від російської навали. 

Зі свого боку Віктор Петров, головний лікар мережі «Превеншн», відомий закарпатський лікар, наголосив, що він зі своєю командою вже готовий допомагати тим захисникам, які цього потребують. Хірурги мережі вже неодноразово оперували цивільне населення, яке постраждало через війну, а також військових. Мова про вибухові травми: понівечення тіла, кінцівок. Перед ними стояли різні виклики у конструктивній та пластичній хірургії. Зараз ведеться робота над тим, щоб проект «Ветеран» втілити в життя.

– Ми потребуємо правильної логістики, аби евакуйовувати військових, – зауважує Віктор Петров, головний лікар мережі «Превеншн». – Логістичні ланцюжки мають бути дуже добре продумані. До прикладу, Геннадій міг би забезпечити евакуацію з нульової лінії фронту до Києва. З Києва ми би могли продовжити лікування пацієнта в Ужгороді. Я вважаю, що зараз усі державні та приватні медичні організації повинні згуртуватися навколо цього проекту. Тільки гуртом ми зможемо зробити багато добрих справ і допомогти нашим захисникам. У шпиталі медичної мережі «Превеншн» можна буде якісно і швидко, без бюрократії, надати допомогу військовим. У нас є орієнтовно 40 ліжок, а також три операційні, які працюють. Я вважаю, що ми вже зробили більше, ніж всі наші державні заклади разом взяті в області. Близько півсотні різної складності операцій ми виконали безкоштовно. Звичайно будемо допомагати, поки зможемо. Для цього будемо залучати гранти і різні джерела фінансування.

Дізнатися більше про проект можна через соціальні мережі. Поки із офіційної сторінки  ПДМШ (Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова), а також мережі «Превеншн». У планах – запуск проекту та розробка зручної платформи для звернення військових.

Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив

 

10 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів