Президентка Угорщини Каталін Новак їде в Київ до Володимира Зеленського

Президентка Угорщини Каталін Новак їде в Київ до Володимира Зеленського
Від початку російсько-української війни Президент Каталін Новак здійснює візит найвищого рівня в Україну, представляючи Угорську державу.

 

У рішенні, опублікованому в середу, уряд Угорщини підкреслив, що зобов’язується надати фінансову підтримку Україні. Міністру фінансів Міхалю Варзі було доручено забезпечити частку Угорщини у 18 мільярдах євро субсидії Європейського Союзу.

Як повідомляє Index, президент Каталін Новак прибуде в Україну на запрошення президента України Володимира Зеленського. Відомо, що глава угорської держави спочатку поїде до Польщі літаком, а звідти – до України поїздом. Офіс президента республіки заявив, що не спростовує і не підтверджує інформацію.

ЦЕ ВІЗИТ УГОРСЬКОЇ ДЕРЖАВИ НА НАЙВИЩОМУ РІВНІ З ПОЧАТКУ ВІЙНИ

У рішенні уряду Угорщини, опублікованому в середу ввечері, йдеться про намір надати Україні фінансову підтримку.

Водночас уряд доручив міністру закордонних справ Петеру Сіярто негайно почати переговори з Україною щодо 18 мільярдів євро фінансової підтримки, яку Європейський Союз надасть країні.

Рішення, опубліковане в Magyar Közlöny, доручає міністру фінансів Міхалю Варзі подбати про «гарантування 187 мільйонів євро для нашої країни з 18 мільярдів євро кредиту».

Раніше Каталін Новак приєдналася до заяви, в якій одинадцять президентів засудили напади на Україну 10 жовтня. У повідомленні названо неприйнятним те, що представники Москви погрожують світу ядерною зброєю.

“Від імені наших країн ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на цивільні цілі. Ми не залишимо своїх зусиль притягнути до відповідальності винних у сьогоднішніх (10 жовтня – ред.) злочинах”, – наголошують у своїй заяві глави держави.

СПРАВА ЇЇ СЕРЦЯ – СТАНОВИЩЕ ЗАКАРПАТСЬКИХ УГОРЦІВ

Глава Угорської держави з моменту свого призначення вважає долю закарпатських угорців справою свого серця, нещодавно вона вітала закарпатських дітей у палаці Шандора з нагоди того, що для них та їхніх однолітків, які живуть у дитячих будинках, розпочався збір коштів. Отриманими пожертвами глава держави хоче зробити Різдво кращим для дітей-сиріт Дитячого будинку Святого Міхала в Раті на Закарпатті.

Минулими вихідними Каталін новак зустрілася з лідером КМКС Ласло Брензовичем.

“Наша найсильніша зброя – це угорське серце, і це угорське серце нам потрібне, щоб здобути мир!” – про це на своїй сторінці у соцмережі написала Каталін Новак. Вона додала: «Ми, угорці, завжди збираємось разом у складних ситуаціях, бо знаємо, що там, де є потреба, є допомога. Так буде й надалі!»

У вересні перед Генасамблеєю ООН президентка Угорщини пояснила ту ж позицію, що й уряд Угорщини: Угорщина засуджує російську агресію та надає економічну та гуманітарну допомогу біженцям в Україні. Вона також закликала країни-члени ООН проголосити мир своєю головною метою.

ТЕЛЕФОННА РОЗМОВА З ВІКТОРОМ ОРБАНОМ

У червні цього року президент України провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, у ході якого обговорили євроінтеграцію України, прийом біженців із війни та інші сфери угорсько-української співпраці.

Після розмови український президент написав у Twitter, що запросив прем’єр-міністра Угорщини в Україну. Однак візит досі не відбувся.

Довільний переклад за матеріалами Index.hu

 

25 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів