"Щоб відчували себе як вдома". Із Закарпаття на передову передали шостий лазне-пральний комплекс на колесах

"Щоб відчували себе як вдома". Із Закарпаття на передову передали шостий лазне-пральний комплекс на колесах

 

Передача шостого мобільного лазне-прального комплексу на передову військовим відбулася 10 грудня у Мукачеві. Про це Суспільному розповів голова Мукачівської районної адміністрації Едгар Токар.

За його словами, на лазне-пральний комплекс з обласного бюджету виділили близько 40 тисяч доларів. Там є душ, сауна, умивальник, а також пральні машинки, машинка для сушіння одягу, праска та прасувальна дошка.

Сауну у мобільному лазне-пральному комплексі робив столяр Віктор Будай. Розповідає, баню для військових робили разом з дружиною впродовж місяця. "Це зроблено з липи, бо це спеціально дерево йде для сауни. Витяжки тут зробили для сауни. Для військових я це вперше робив баню. Вклали в це душу, щоб хлопцям було добре", — каже столяр.

Світлана Будай столярка розповіла Суспільному: "Зробили баньку, для того аби коли холодно, вони заходили сюди й добре погрілися, пропарили свої кісточки, щоб могли далі нормально боротися з нашим ворогом, на жаль. Нехай трішки у цій баньці відчують себе на п’ять хвилин, що вони у затишку, вдома. Сядуть на лавочку, відпочинуть. Тут можна лягти собі, попаритися віничком, вийти в душову злити з відра водичку. Можуть подихати сіллю, адже лампа виділятиме. Водичку бризнуть, запарять добре. Найголовніше, аби поверталися живі й здорові до нас додому".

Над створенням мобільного лазне-прального комплексу близько місяця працювали дев'ять майстрів, каже майстер Арнольд Золотухін. "Ще на вчора ми доробляли обігрівачі з другом для того, аби було безпечно. Адже хлопці думають за нашу безпеку, і ми думаємо про них. У нас є сантехніки, електрики, і також вчора мусили тестувати, наприклад, наскільки воно прогрівається чи буде це безпечно, допрацьовували, вдосконалювали", — каже майстер.

 

Військовий Святослав Бойко пояснив: "Я можу сказати, що це мрія кожного військовослужбовця на трохи часу відчути себе в комфорті, як вдома. І власне завдяки таким комплексам ми маємо можливість відчути себе не просто бійцями, не просто солдатами, а насамперед людьми. Адже реалії війни змушують жити у дискомфортних умовах, змушують багато часу перебувати в полях, в бліндажах, і коли є можливість банально помитися, привести себе до порядку, до людського вигляду — це коштує багато".

Едгар Токар голова Мукачівської РДА розповів Суспільному: “У 2022 році ми зробили п'ять таких комплексів, далі готуємо цього тижня ще один сьомий і, думаю, що за місяць ще два виїдуть для наших військових для передової. Тому що, це дуже актуально на сьогодні у погодних умовах та в тих умовах, які є, такі комплекси, щоб військові та солдати відчули себе трішки як вдома — затишок, тепло, пральні машини".

За словами Едгара Токара, вартість шостого лазне-прального комплексу склала близько 40 тисяч доларів. Гроші виділили з обласного бюджету.

Суспільне Ужгород

 

10 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів