На українсько-угорському кордоні в Закарпатті домовилися, скільки автотранспорту прийматимуть впродовж доби (ФОТО)

На українсько-угорському кордоні в Закарпатті домовилися, скільки автотранспорту прийматимуть впродовж доби (ФОТО)
На Закарпатті у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Чоп (Тиса) – Захонь» відбулася зустріч представників Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України з їхніми угорськими колегами.

 

Метою зустрічі було запровадження cистеми попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-угорському кордоні.

Впровадження цієї системи обумовлене, перш за все, необхідністю збільшення пропускної спроможності пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною та забезпечення ритмічності пропускних операцій.З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України відбулися суттєві зміни у потоках руху автотранспорту, який здійснює міжнародні вантажні перевезення. Основне навантаження переспрямувалося на західні рубежі нашої держави, зокрема, на українсько-угорський кордон. Відповідно, значно зросла кількість автотранспорту, який здійснює експорт та імпорт товарів, що, у свою чергу, вплинуло на суттєве збільшення черг вантажівок на кордоні з країнами ЄС.

Як зазначив представник Держприкордонслужби України, начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Ігор Матвійчук, найефективнішим шляхом вирішення існуючої проблематики є налагодження та забезпечення чіткої взаємодії між прикордонними і митними службами України та суміжних держав.

«Впровадження системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій дозволить оперативно інформувати Угорську Сторону про окремі можливі проблемні питання, які ускладнюють або унеможливлюють здійснення контрольних операцій у пунктах пропуску, та у максимально стислі строки знаходити шляхи їх подолання. Ми розраховуємо, що це призведе до значного прискорення прикордонно-митних формальностей та покращення їх ритмічності. Аналогічну практику ми застосовуємо на кордоні з Польщею, і ця система уже довела свою ефективність», – зауважив Ігор Матвійчук.

Результатом зустрічі стало започаткування пілотного проєкту, яким впроваджено алгоритм реагування на надзвичайні ситуації на усіх рівнях прикордонної та митної служб обох держав. Також сторони досягнули домовленості щодо кількості автотранспорту, який обидві сторони зобов’язуються приймати впродовж доби. Зокрема, щодо пункту «Чоп (Тиса) – Захонь», ця цифра складає 175 вантажних автомобілів на зміну. Попередньо, пілотний проєкт триватиме впродовж лютого цього року.

За результатами його виконання буде прийматися рішення про продовження функціонування системи попереднього повідомлення.

Аналогічний пілотний проєкт було започатковано раніше зі словацькою стороною у пункті пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке». Він триватиме з лютого по квітень цього року, після чого планується підписання Меморандуму про запровадження «Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-словацькому кордоні» на постійній основі.

Західне регіональне управління Держприкордонслужби України

 

19 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів