Вазектомія або контроль за народжуваністю: на Закарпатті почали робити унікальну операцію

Вазектомія або контроль за народжуваністю: на Закарпатті почали робити унікальну операцію
У США деякі молоді чоловіки почали робити собі вазектомію. Вони кажуть, що до цього кроку їх підштовхнула зміна законів про репродуктивні права жінок. В Україні ми не говоримо про зміну законодавства в цьому напрямі, але проблема відповідальності за контролем народжуваності існує і в нашій державі. Й традиційно – лежить на жінці, а не на чоловікові. Проте сьогодні погляд на питання змінюється, і, на нашу думку, варто розказати про відповідні можливості не те, що на рівні столиці чи великих міст, а й Закарпаття. Так, ми будемо говорити про вазектомію – річ, про яку тільки-тільки щось хтось десь іноді чув, але яку вже практикують в Ужгороді. Говоримо про це з лікарем-урологом, хірургом Олександром Симою.

 

Олександре, наприкінці листопада минулого року в ВВС вийшла цікава стаття «Американські чоловіки почали частіше робити вазектомію. У відповідь на заборону абортів». На прикладі конкретних чоловіків та пар у статті розповідається про вазектомію, що воно таке й чому це питання поширене в Америці. Що ж це за операція?

Вазектомія - це хірургія, при якій проводиться перев'язка сім'явивідних проток (лат. Vas deferens). Має низку позитивних характеристик, зокрема, це довічний метод надійної контрацепції, операція не впливає на лібідо, ерекцію та оргазм, зберігається функція статевих гормонів (в тому числі вироблення тестостерону).

Важливо, що при такому втручанні немає тривалого періоду реабілітації.

Кому показана така операція?

Найперше зазначу, що вазектомія – це не просто «примха» сімейної пари, ні, навпаки: нерідко це втручання може бути важливою необхідністю! Вазектомію рекомендовано проводити в таких випадках:

·       пара свідомо не бажає мати нащадків у майбутньому;

·       у сім’ї багато дітей, і пара вирішує зупинитися на цьому;

·       інші методи контролю не дієві, або протипоказані;

·       у чоловіка наявні спадкові захворювання, при яких високий ризик вад розвитку у нащадків тощо.

Певна річ, перед операцією слід проконсультуватися з лікарем, почути всі плюси та мінуси, зважити рішення свідомо!  

Багатьох зацікавить, чи призводить таке втручання до імпотенції?

Ні! На цьому відповідь можна було б успішно завершувати! Але якщо трохи спробувати розібратися в цьому питанні, то операція приводить до стерильності (нездатності мати дітей) при збереженні статевих функцій. У чоловіка після вазектомії зберігається статева поведінка: лібідо, ерекція, еякуляція тощо. Усе буде, як і було, але через 7 днів після операції.

При цьому сім'явивідні протоки стають непрохідні і сперматозоїди, що виробляються у яєчках, не можуть потрапити до сім'яної рідини. Саме так, це називається - сім'яна рідина (сперматозоїди+простатичний сік+фруктоза+холестерин+піримідин і ще багато чого). Зовнішній вигляд сперми звичайний. Яєчка зберігають свої функції.

Підготовка до операції, плюси та мінуси? 

Процедура вазектомії займає від 15 до 30 хвилин, вона безболісна та абсолютно безпечна. Перед операцією варто пройти низку обстежень ЗАС, ЗАК, біохімію крові та коагулограма, ЕКГ. 

Олександре, а якщо, приміром, за якийсь десяток років чоловік передумав і захотів мати дітей?

Це важливо, тому можна додати, що якщо усе ж таки після проведеної вазектомії пацієнти передумали, та захотіли мати дітей (ну буває, псіханув, погарячкував), існує декілька способів вирішення і цієї забаганки, йдеться про ТESA, mikro-TESE, реконструкція та анастозомування vas deferens.

Консультацію та відповіді на всі питання можна отримати і в самого Олексанлра, який здійснює відповідну процедуру. Звернутися можна через ФБ лікаря, Інстаграм  або ж звернутися в клініку "Астрамед", де проводяться такі втручання.  

 

 

 

 

22 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів