На Закарпатті посадили “Абрикос Лайоша Кошута” (ФОТО)

На Закарпатті посадили “Абрикос Лайоша Кошута” (ФОТО)
«Абрикос Лайоша Кошута» посадили мер Берегова Золтан Бабяк і ужгородський професор, мол.сержант 101 бригади ТрО ЗСУ Федір Шандор.

 

Федір Шандор розповів про ідею пам’ятника:  «Лайош Кошут – це символ всіх народів Європи, як треба захищати свою землю від окупантів. Закарпатські угорці разом з своїми побратимами в збройних силах України тримають фронт на сході, захищаючи рідну землю від російських військ. Ми захищаємо не тільки свої сім’ї і свою землю – ми захищаємо всю Європу від імперії, яка знову хочу повернути собі контроль над сусідніми країнами, як це вже було після 1945 року».

Як пише в своїй книзі «Карпатська рапсодія» Бела Іллеш, під старим абрикосом, який ріс в самому центрі Берегова, всю ніч радився з своїми воєначальниками в 1849 році герой угорської революції Лайош Кошут напередодні битви з російськими військами генерала Паскевича, який вторгся в Угорщину, щоб придушити повстання угорського народу за свою свободу.

Старий абрикос ріс поруч з нинішньою школою №4, яка, до речі, носить ім’я Лайош Кошута- першого почесного громадянина Берегова. 15 березня 2023 року – ювілейні 175 років з дня Угорської революції.

Ужгородський пресклуб

 

16 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів