"Скільки коштує ваша совість, пані суддя?" Що кажуть про справу щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

"Скільки коштує ваша совість, пані суддя?" Що кажуть про справу щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

 

"Скільки коштує ваша совість, пані суддя?". Так відреагувала на своїй сторінці в Instagram українська телеведуча, громадська діячка Маша Єфросініна на вирок Воловецького районного суду трьох підлітків, яких визнали винними у сексуальному насильстві групи осіб щодо неповнолітньої. Тепер цей допис поширюють зірки шоубізнесу, блогери, місцеві жителі та небайдужі люди.

Також на подію відреагувала народна депутатка, українська державна і громадська діячка Інна Совсун. Зважаючи на рішення суду вона повідомила, що депутати подали законопроєкт №9093, що вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення та кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

"Якщо наш законопроєкт стане законом, справи про зґвалтування, сексуальне насильство, домашнє насильство, примус до аборту чи стерилізації — відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого. І навіть якщо заяву заберуть, справу неможливо буде закрити. Також ми прописали нові положення в угоді про примирення — примирення можливе виключно за ініціативою потерпілої", — написала депутатка.

Справу розглядали за ст. 152 ККУ, тобто зґвалтування. Однак, 16 березня 2023 р., суд визнав підлітків винними за статтею про сексуальне насильство групи осіб щодо неповнолітньої — ч. 3 ст. 153 ККУ. Їм призначили покарання — п'ять років позбавлення волі з випробовувальним терміном два роки.

На даний інцидент відреагувала також кандидатка філософських наук та головна редакторка науково-популярного ресурсу "Гендер в деталях" Тамара Злобіна на сторінці у Facebook: "Вчителі, які дали позитивну характеристику гвалтівникам, судді, які дали умовне покарання і сміху вартий штраф, — насправді відмазали злочинців від відповідальності, погіршили кримінальну обстановку в Україні, підтримали і заохотили культуру насильства над жінками, культуру зґвалтування. Всі вони співучасники злочину. Замість того, щоб займатися профілактикою злочинності, заохочують її відсутністю належного покарання та осуду. Вони мають бути за таке покарані та відсторонені від роботи".

Що кажуть у Воловецькому районному суді

Прессекретар Воловецького районного суду на сайті установи опублікував інформацію щодо розгляду даної справи: "Дії обвинувачених кваліфікували не як зґвалтування, інформація про що поширюється на різних інтернет-сайтах, а за ч. 3 ст. 153 КК України — вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи".

"Дані особи визнані винуватими в інкримінованому їм злочині та призначено покарання у межах санкції. Також вирішено питання щодо цивільного позову про відшкодування моральної шкоди потерпілій", — йдеться у повідомленні.

Прессекретар додав, що наразі вирок суду не набрав законної сили.

У прокуратурі вивчають можливість оскарження вироку

Наразі у Закарпатській обласній прокуратурі вивчають можливість оскарження вироку, — розповіла Суспільному речниця обласної прокуратури Катерина Хижняк. На оскарження рішення відведено 30 днів з дня його проголошення (16.03.2023р.).

Що відомо про ситуацію

Подія трапилася 24 серпня 2021 року. "Будучи добре знайомими з потерпілою, хлопці запросили її до підвального приміщення у помешканні одного з них. Дівчина погодилась, однак потім, всупереч її волі, обвинувачені вчинили щодо неї дії сексуального характеру, знімаючи окремий епізод на відео", — розповіла Суспільному речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

До поліції із заявою звернулася бабуся дівчинки 14 вересня 2021 року, — повідомила Суспільному речниця Нацполіції Ганна Дан. За фактом зґвалтування неповнолітньої, вчинене групою осіб, слідчі поліції відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

"Факт зґвалтування на допиті дівчинка підтвердила. Поліцейські встановили та розшукали причетних до злочину – двох 15-річних та 14-річного підлітків, зібрали докази та повідомили всім трьом про підозру у скоєнні групового зґвалтування неповнолітньої особи. Слідчі звернулися до суду з клопотанням про обрання підозрюваним запобіжних заходів – безальтернативного тримання під вартою", — розповіла речниця.

Тоді підозрюваних взяли під варту без права внесення застави. "Слідчі поліції провели всі необхідні процесуальні дії та скерували справу для судового розгляду за правовою кваліфікацією ч.3 ст. 152 ККУ", — додала Ганна Дан.

У суді дівчина факт зґвалтування не підтвердила

Речниця обласної прокуратури додала: "Згодом одержано висновок судово-медичної експертизи, яким факт зґвалтування не підтверджено. Остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце", — розповіла Хижняк.

Під час ухвалення вироку "суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, визнали вину та розкаялись", — додала Катерина Хижняк.

Суспільне намагається отримати контакти прессекретаря Воловецького районного суду або судді, яка розглядала справу, щоб отримати коментар, чому справу перекваліфікували. Ми готові оприлюднити їхню позицію, якщо вони виявлять бажання та зв'яжуться із редакцією у будь-який зручний спосіб.

Суспільне Закарпаття

 

26 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів