В Ужгороді пройшло засідала протиепідемічна комісія щодо захворювання на скарлатину. Що відомо?

В Ужгороді пройшло засідала протиепідемічна комісія щодо захворювання на скарлатину. Що відомо?
Ситуацію із захворюваністю на скарлатину в Ужгороді розглянули напередодні у міській раді на засіданні протиепідемічної комісії. Наголошували, що це питання особливо актуальне зараз, в умовах воєнного стану, коли діти перебувають в укриттях під час тривог, що сприяє неконтрольованому та стрімкому поширенню збудника інфекції.

 

Нагадаємо, скарлатина – інфекційне захворювання, яке проявляється висипом та ангіною і може призвести до таких ускладнень, як запалення лімфатичних вузлів, отит, синусит, артрит, міокардит тощо. На скарлатину найчастіше хворіють діти віком 1-9 років. Після одужання в них формується пожиттєвий імунітет. Щеплення від скарлатини немає.

Зазначалося, що із початку 2023 року відмічається ріст  захворюваності на цю хворобу – за січень-березень захворіло 65 дітей, із яких 32 школярі, 31 дошкільнята.

Начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради Ярослав Глагола відмітив стрімке зростання захворюваності на скарлатину у березні цього року.

У кожному випадку виявлення захворювання скарлатиною фахівці відділення організації епідеміологічних  досліджень Ужгородської філії ДУ «Закарпатський центр контролю та профілактики  хвороб МОЗ України» інформують керівників  та  медичних працівників закладів освіти, надають рекомендації щодо введення обмежувальних протиепідемічних заходів. Щоб пояснити батькам шляхи поширення хвороби, ранні симптоми, можливі ускладнення при неправильному лікуванні, у закладах освіти та медицини поширили відповідну пам’ятку.

За рішенням протиепідемічної комісії медичні працівники закладів освіти та сімейні лікарі мають посилити роз’яснювальну роботу серед батьків, щоб ті своєчасно зверталися до лікарів, дотримувалися усіх рекомендацій, щоб попередити виникнення серйозних ускладнень.

Керівники закладів освіти повинні забезпечити дотримання комплексу санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів у закладах (щоденний огляд медичними працівниками стану здоров’я дітей у класах з фіксацією даних у відповідних журналах), щоденний ранковий огляд  дітей  під час прийому дітей у групи закладів дошкільної освіти,  забезпечення належного дезінфекційного режиму.

За рекомендацією ДУ «Закарпатський обласний центр  контролю та профілактики хвороб МОЗ України» для надійного оперативного розірвання ланцюгів  передачі збудника у дитячих колективах керівникам закладів освіти рекомендують розглядати можливість введення у «карантинних» класах  ізоляції (онлайн-форми навчання) терміном на від 7 до 21 дня. Такий метод розмежування суттєво знизить поширення захворювань у закладах освіти.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

05 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів