Нове обладнання та спільні операції лікарів: робота Обласного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді

Нове обладнання та спільні операції лікарів: робота Обласного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді

 

Ремонт одного корпусу завершили в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді. Там уже лікують пацієнтів. У корпусі відремонтували операційні та придбали апарат для рентгенівської діагностики судин. Про це Суспільному розповів директор закладу Андрій Смоланка. За його словами, у їхньому центрі також започаткували й спільні операції нейрохірургів з іншими фахівцями.

Ангіограф — апарат, за допомогою якого проводять рентгенівську діагностику судин. Його придбали в Обласний центр нейрохірургії та неврології. Розмістили в кабінет інтервенційної радіології, де і проводитимуть діагностику та операції. Розповів нейрохірург, виконувач обов'язків завідувача цього кабінету Роман Дзямка. "В-плановий ангіограф, на якому можна робити інтервенційні втручання на судинах будь-якої локалізації, але ми спеціалізуємося на судинах головного мозку. На цьому апараті можна виконувати також втручання на серці, на будь-яких периферичних судина. Особливість цього апарата в тому, що за одне обстеження, за одну серію знімків бачимо зображення в двох проекціях. Це і для пацієнта краще, для нас скорочує час обстеження і меншу дозу опромінення. Виконуємо на апараті діагностику та операційні втручання. Це робиться через маленький прокол в крупній судині через стегнову артерію, чи через артерію на роті", — каже чоловік.

"Його було придбано за 49 мільйонів гривень, якщо я не помиляюся. Таких апаратів в Україні було встановлено тільки два, це в одному закладі — у Центрі серця в Києві. Ці прилади були встановлені на початку цього року, тобто це третій. Це були гроші з субвенції з державного бюджету", — розповів Андрій Смоланка.

Також в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології започаткували спільні операції нейрохірургів з лорами. Розповів директор закладу Андрій Смоланка. "Пухлинами в основі черепа в основному займаються нейрохірурги, але ці пухлини є досить важкодоступні в хірургічному плані, тому ми тепер розвиваємо такий напрямок — мініінвазивні ендоскопічні операції через ніс. Доступ нам робить лікар-лор, а далі ми разом з ним видаляємо пухлину, тобто це на стику двох спеціальностей. Пухлини є такі, що проростають в носову порожнину, або в кістки, які формують внутрішнє вухо, або в порожнину черепа", — каже лікар.

"Якщо утвори знаходяться в центрі голови, то інколи простіше до них дістатися через порожнину носа, або через вухо, тим самим не травмувати тканину мозку й забрати пухлину та зберегти життєво важливі функції в організмі людини. Нашу область краще, ніж лори, ніхто не знає, тому відкриття головного мозку, або області, де треба оперувати, так і закриття, це робимо ми, лори", — розповів лор Віталій Лешак.

За словами Андрія Смоланки, в їхньому центрі зробили ремонт одного корпусу та операційних. Таким чином з 56 місць для стаціонарного лікування хворих розширили до 64. У відремонтованому корпусі вже приймають пацієнтів.

 

10 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів