"Вандалізм", чи давня традиція? На Закарпатті спалювали хрест (ФОТО)

"Вандалізм", чи давня традиція? На Закарпатті спалювали хрест (ФОТО)
У селі Сільце Берегівського району священники і парафіяни УГКЦ на Благовіщення, 7 квітня, палили хрест. Подія викликала обурення у соцмережах. Як це пояснили священники УГКЦ та чи існує така традиція — читайте у матеріалі Суспільного.

 

Що сталося:

Спалювання хреста відбулося 7 квітня на свято Благовіщення. Священники і парафіяни пройшли хресною ходою на гору, де й знаходився хрест. Наразі фото палаючого хреста видалили.

Користувачі в мережі обурилися таким обрядом і назвали його "актом вандалізму".

"На Закарпатті греко-католицькі священники разом із парафіянами спалили Хрест!Духовна деградація на обличчя!" — написав у Facebook священник Костянтин Маслов.

"Мені особисто нагадує язичницький обряд спалювання якогось опудала. Хто крім ворогів Христа, може собі дозволити таке робити? В якому Євангелії хреста дорога закінчується так?!?" — написала Світлана Довбнич у Facebook.

Що кажуть священники

"Вже багато років поспіль, у великий піст, у нашому селі проходить хресна дорога, на яку приходять не тільки вірні з нашого села, а із навколишніх сіл. Вкінці цієї хресної дороги стоїть металевий Хрест, у який вставляються факели і запалюються", — повідомили на сторінці Свято-Покровської парафії с. Сільце у Facebook.

За інформацією парафії, хрест не може згоріти, оскільки він залізний. В цій парафії традиція існує вже близько 12 років.

Ishtvan Udut/Facebook

"Як знає кожний християнин, через Хрест були відкуплені — "спалені" наші гріхи і провини, тому даний Хрест є символом відкуплення наших гріхів, які є спалені, а Хрест залишився цілим", — йдеться в повідомленні.

Подібний обряд проводять у Римі перед Великоднем під час хресної ходи.

АР

 

11 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів