Про розвиток виноробства і виноградарства на Закарпатті та можливість виходу на нові ринки розповідає Олександр Ковач

Про розвиток виноробства і виноградарства на Закарпатті та можливість виходу на нові ринки розповідає Олександр Ковач
Про розвиток виноградарства та виноробства на Закарпатті, а також про виклики, які постали перед цією галуззю з початку повномасштабної війни в регіоні, про можливість виходу на нові ринки розповів в ефірі "Суспільне.Спротив" голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття” Олександр Ковач.

 

— Як вплинула повномасштабна війна на виноградарство та виноробство саме на Закарпатті?

— В регіон переїхало багато переселенців і думаю що знайдуться винороби, які переїхали в Закарпаття і почнуть тут власну справу. В нас є і вільні площі, хороші кліматичні, географічні умови. Тому я думаю що все буде добре. Особливо завдяки законопроєкту 9030 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції", який прийняли за основу у першому читанні 11 квітня. Він відкриває взагалі можливості для малих виноробів, скасовує ліцензію, спрощує ведення бізнесу. Ми дуже давно це чекали. В той же день Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроєкт 5762 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб'єктами малого підприємництва", — також дуже потрібний законопроєкт. Якщо вони обидва пройдуть і стануть законами, то у нас світле майбутнє, не дивлячись на війну і так далі.

— Через війну частина наших територій є окупованими, частина виноградників знищені через обстріли і якась частина відповідальності падає саме на Закарпатську область. Чи відчуваєте ви собі потенціал заповнити внутрішній ринок України та зовнішній?

— Так, є проблеми певні. У Херсонській області є відомі підприємства які, на жаль розграбовані, знищені, а виноградники заміновані й люди навіть на деокупованих територіях не дуже можуть обробляти, тому що є великі ризики. Закарпаття знаходиться далеко від цих подій і потенціал величезний, особливо для внутрішнього ринку в першу чергу, тому що наш внутрішній ринок великий і він зростає. У нас є над чим працювати й де розвиватися. Хто ще думає де вкладатися в виноградники, — Закарпаття вас чекає. Тут є для цього всі необхідні умови та можливості для реалізації.

— А чи можна залучати уже зараз в момент повномасштабного вторгнення міжнародних інвесторів?

— Міжнародних інвесторів тут буде дуже багато. Вони всі чекають завершення війни, а вірніше нашої Перемоги. І як тільки це станеться сюди піде дуже багато інвесторів і в виноробну сферу також.

— Чи змінився попит на вина? Та чи змінилися вподобання населення?

Ще декілька років тому було популярним між крутими сомельє хейтити все українське. Переважна більшість споживачів, на жаль, були такої думки що "я навіть пробувати не буду, я краще Францію куплю". Зараз навпаки стає модним не просто пробувати, а пити українське, споживати. І це дуже класно, це дає нам шанс на світовій арені задовольнити потреби внутрішнього ринку, тому що не можна експортувати, коли в тебе твій споживач п'є імпортне. В першу чергу нам потрібно відвоювати свій ринок, а потім вже думати про експорт

— Чи були виклики цього сезону у вас? Якщо так, то які?

— Виклики якщо і є, то вони стосуються виключно фінансових питань, тому що і за цих коливань курсу велика частка виноградарстві займає це не паливо це обробіток хімії А це все має відношення до курсу валют і купується за валюту тому так, звичайно що це негативно вплинуло, тому що це здорожчує собівартість винограду. Але я думаю що все буде добре

— Чи достатньо людського ресурсу?

— Ресурсу в нас зараз є багато. Багато кваліфікованих працівників виїхало, але зараз люди вже потихеньку повертаються. Все-таки пройшов рік і стає зрозумілим, що завдячуючи нашим збройним силам перемога вже не за горами й у нас тут відновиться повноцінне життя. До того ж, воно буде динамічно розвиватись надолужуючи все втрачене

Суспільне Закарпаття

 

14 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів