Колекцію взірців народної вишиванки з фондів ужгородського скансену зібрали під однією обкладинкою (ФОТО)

Колекцію взірців народної вишиванки з фондів ужгородського скансену зібрали під однією обкладинкою (ФОТО)
Нещодавно вийшло друком музейне видання «А я свою вишиванку д'серцю пригортаю... Колекція взірців народної вишивки з фондової збірки ужгородського скансену».

 

Видання збірки здійснювалося в рамках реалізації міжнародного грантового проєкту «Культурні зв’язки – культурна мобільність в прикордонному регіоні. HUSKROUA/1702/3.1/0040» за програмою транскордонного співробітництва ENI Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. 

Збірка є продовженням серії публікацій Закарпатського музею народної архітектури та побуту, що знайомлять поціновувачів народного мистецтва з його окремими збірками.

До видання увійшли взірці вишивки з жіночих та чоловічих сорочок, а також скатертин кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. Збирачем та упорядником досліджуваної збірки є уродженка села Росішка Рахівського району – Марія Грицак. Працюючи в різних населених пунктах, подорожуючи краєм, вона захопилась місцевою вишивкою. Уставки, комірці, манжети, нагрудники з Рахівщини, Хустщини, Тячівщини, Виноградівщини, Мукачівщини, Берегівщини, Воловеччини, Перечинщини та Великоберезнянщини є важливим джерелом з вивчення локальної варіативності орнаментальних композицій вишивки гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття. 

Книга буде цікавою для етнографів, мистецтвознавців, дослідників народного мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою краю. 

Над виданням працювали: Василь Коцан, директор музею; Тетяна Сологуб-Коцан, завідувачка відділу науково-освітньої роботи музею; Serhiy Hudak, фотограф; видавництво Олександра Гаркуша.  

Ви можете отримати музейний яскравий ілюстрований альбом у подарунок, але для цього потрібно виконати певну умову – підтримати наших воїнів на передовій та перерахувати благодійний внесок на рахунок письменника й волонтерa, який з початку повномасштабного вторгнення росії активно та наполегливо займається волонтерською діяльністю (закупівлею автівок для фронту). 

Внесок для отримання книги – 500 грн. При отриманні книжки прохання показати чи надіслати нам в повідомлення скріншот чи квитанцію, де чітко видно дату та суму Вашого донейту. 

Реквізити: 4149439022830743 (Любка Андрій) 

Paypal: [email protected].

 

19 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів