Майбутнім правникам закарпатські митники влаштували практичні заняття на кордоні

Майбутнім правникам закарпатські митники влаштували практичні заняття на кордоні
Цікаву та пізнавальну екскурсію провели закарпатські митники для студентів другокурсників юридичного факультету Ужгородського національного університету на митному посту «Тиса», що на кордоні з Угорщиною.

 

Посадові особи митниці наочно продемонстрували як відбувається процес митного оформлення транспортних засобів, а також «розсекретили» кілька методів застосування ефективних способів виявлення предметів правопорушення та контрабанди за допомогою сучасного сканеру, ну і звісно ж, кінологічної команди.

Ознайомчий візит розпочали із вантажного напрямку, де фахові митники розповіли, як здійснюються зовнішньоекономічні операції під час оформлення експортних та імпортних вантажів. Майбутні юристи мали змогу ознайомилися не лише з основними вимогами огляду транспортних засобів, а й які товаросупровідні документи необхідні для перетину кордону, як ретельно оглядаються вантажівки та на що звертається увага щодо можливих неправомірних фактів їх переміщення через кордон. Кілька спритних студентів виявили бажання оглянути фури зверху та «прощупати» товар, аби на собі відчути роботу інспектора-пошуківця.

На пасажирському напрямку молодь ознайомили з особливостями митного контролю, правилами проходження контролю в «зеленому» та «червоному» коридорах та основними вимогами митного законодавства щодо переміщення товарів, які підлягають обов’язковому декларуванню та сплаті митних платежів.

Та найбільше студентів зацікавила робота стаціонарної скануючої системи. Рентгенологічний процес перевірки вантажівок тут триває всього кілька хвилин. Далі найважливіше – аналіз картинок. Сучасний сканер має унікальні можливості точного розпізнавання прихованих від митного контролю об’єктів. І, що теж важливо, сканер дозволяє ефективно оглядати транспортні засоби без їх розвантаження, що значно скорочує час перевірки вантажів.

Неочікуваним було для студентів побачити роботу кінолога у боксі поглибленого огляду та пересвідчитися у професійності та «непідкупності» чотирилапого помічника кінолога, який за лічені секунди знаходив усі тютюнові «закладки», як в авто, так і в ручній поклажі.

Насамкінець майбутні правники залюбки відвідали музейну кімнату Закарпатської митниці, де зібрано незліченну кількість різних експонатів та світлин про історію розвитку та становлення митних органів Закарпаття, їх досягнення, робочі будні.

Все побачене справило неабиякі враження на студентів. Кажуть, що не очікували на такі масштаби та обсяги роботи митного посту «Тиса». Вразили різнопланові повноваження митників, які стоять на захисті економічних інтересів держави.

До слова, хлопці та дівчата не втомлювалися не лише слухати, бачити, а й цікавитися митними буднями, досягненнями, які допомагають ближче пізнати професію митника. Запевнили, що побачене допоможе їм поглибити рівень знань, закріпити набуті теоретичні вміння і навики під час навчання дисципліни «Митне право».

 

27 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів