Чи можу не використовувати касовий апарат?

ДПА відповідає на запитання

 

Я директор магазину, що належить споживчому товариству. В яких випадках можу не використовувати при розрахунках касовий апарат?

Із звернення до ДПА у Закарпатській області.

На запитання відповідає головний державний податковий ревізор-інспектор управління контрольно-перевірочної роботи ДПА у Закарпатській області М.М. Подгорнов.

Відповідно до ст.3 Закону України від 6 червня 1996 року N 227/96-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до постанови КМ України від 23 серпня 2000 р. N1336 “Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" було затверджено перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Установлено також граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим. Для підприємств споживчої кооперації, а також сільськогосподарських товаровиробників, які використовують продукцію власного виробництва, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) становить 75 тисяч гривень на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг). У разі провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами підприємницької діяльності на території сіл і селищ міського типу, яким, згідно із Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", надано статус гірських - 200 тисяч гривень на один суб’єкт господарської діяльності.

Відповідно до постанови КМ України від 7 лютого 2001 р. N 121, встановлено терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. У разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва, їм надається місячний термін з дати перевищення для переводу розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій.

У разі невиконання даних вимог наступає відповідальність згідно із ст.17 Закону України від 6 червня 1996 року N 227/96-ВР „ Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, а саме - за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції у п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на які виявлено невідповідність, зокрема у випадку проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих - послуг), непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій, нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки.

Тому, користуючись нагодою, нагадуємо керівникам споживчих товариств про необхідність контролю за обсягами розрахункових операцій з продажу товарів та надання послуг і у разі перевищення їхніх річних граничних розмірів своєчасного переходу на застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

31 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів