Що купують та що продають закарпатці в Інтернеті: від нерухомості до метеликів

Що купують та що продають закарпатці в Інтернеті: від нерухомості до метеликів
Закарпатці торгували, здається, у всі часи. Але якщо у давнину це робили переважно на ринках та на вулицях, то зараз – усіма можливими шляхами. Ще в період пандемії неймовірно активізувалася онлайн-торгівля, адже на карантин закривалися магазини, заклади харчування, салони… і в людей не було іншої можливості запропонувати товар або послуги, ніж через Інтернет.

 

Торік, із початком війни в Україні, купівля-продаж багатьох товарів протягом кількох місяців перебувала на паузі. Але згодом шок у людей минув, усе відновилося і наразі закарпатці знову активно продають та купують все, що лише можливо та неможливо придбати чи реалізувати.

Тож які саме товари зараз найбільше цікавлять мешканців краю? Що наші земляки купують і що продають? Аби з’ясувати це, «Карпатський об’єктив» проаналізував як місцеві періодичні видання, так і сервіси Інтернет-оголошень та спеціальні спільноти у соціальних мережах.

Нерухомість

Звісно ж, на першому місці на Закарпатті купівля та продаж житла. Утім цікавить що і за скільки можна придбати більше не місцевих, а мешканців інших областей, яким хочеться мати будинок чи квартиру у найбільш спокійному регіоні України.

«Ціни на житло у області справді високі, Ужгород став рекордсменом серед обласних центрів за вартістю житла. Але містечка області теж не відстають від столиці Закарпаття. Наприклад, у Хусті квартири у новобудовах коштують стільки ж, як в Ужгороді, а іноді ще й дорожче. Будинки – так само. У Мукачеві нерухомість трохи дешевша. Але не так уже й суттєво. Тячів теж не пасе задніх, а сміливо рівняється на сусіда – Хуст. І тільки в селах та на Рахівщині, Березнянщині, Міжгірщині, Перечинщині, Іршавщині та Виноградівщині можна купити будиночок за відносно помірну ціну, – розповідає «Карпатському об’єктиву» ріелтор Павло Кошан.

Таке подорожчання житла на Закарпатті експерти пов’язують із тим, що область віддалена і відносно безпечна та зростанням курсу валют у порівнянні з довоєнним періодом, а також величезним попитом з боку бажаючих вкласти заощадження саме в нерухомість на території регіону.

Тож скільки просять власники за житло на вторинному ринку в Ужгороді?

За однокімнатну квартиру, наприклад, у районі Боздоського парку потрібно викласти майже 2 мільйони гривень, на 8 Березня – так само, на Капушанській – 1 мільйон 300 тисяч, у районі Дастору – 1 мільйон 800 тисяч у новобудові в районі Боздош – майже 3 мільйони. Загалом більшість невеликих помешкань коливається в ціні від 1 до 2 мільйонів гривень.

Утім найбільшим попитом користуються наразі двокімнатні квартири. Більшість стартують у вартості від 2 мільйонів. Скажімо, на Грибоєдова продають за 3 мільйони 800 тисяч, на Новака – за 2 мільйони 140 тисяч, на Шопена – за 1 мільйон 800 тисяч, на Волошина – за 2 мільйони 300 тисяч, на Панаса Мирного – за 3,4 мільйонів гривень.

А от трикімнатні квартири можуть коштувати і трохи більше мільйона, і 4 мільйони гривень. Чотирикімнатні ж продають і за 3, і за 6-7 мільйонів. Утім на вартість впливає багато чинників, серед яких стан житла, район, наявність комунікацій, близькість до транспортної розв’язки та інші.

Це ж стосується і привабних будинків, ціни на які значно вищі, ніж на квартири. Для прикладу, за невеликий двоповерховий будинок на околиці міста господарі просять 8 мільйонів, одноповерхова «американка» у Минаї продається за більш ніж 11 мільйонів гривень, а затишна трикімнатна хатинка в районі Боздоського парку – за 6 мільйонів гривень.

Автомобілі

Якщо під час війни житло на Закарпатті суттєво зросло у вартості, то автомобілі навпаки – подешевшали.

«Машини впали у ціні приблизно на 10%. Покупці надають перевагу більш бюджетним варіантам і обирають діапазон до 7 тисяч доларів, – каже «Карпатському об’єктиву» представник одного з автосалонів Олексій Маркуш. – Якщо у минулі роки частіше купували нові автомобілі, то зараз закарпатці надають перевагу вживаним і привезеним із-за кордону. Найбільшим попитом користуються «Volkswagen», «Opel», «BMW».

Загалом, вивчивши пропозиції на авторинку області, можна пересвідчитись, що дійсно ціни на транспорт стали нижчими. Найчастіше закарпатці шукають машини, як не дивно, але не за моделлю, а за сумою, яку вони готові викласти за транспортний засіб. Наприклад, часто ножна натрапити на оголошення на кшталт: «Куплю автомобіль. Розгляну всі пропозиції. Бюджет – до 3 тисяч доларів!».

Отже, за скільки можна на Закарпатті придбати собі «залізного коня»? Найбільше пропозицій, як не дивно, серед «ВАЗ». Скажімо, модель 2109 у середньому коштує 1500 доларів. «Daewoo Lanos», залежно від стану та року випуску може коштувати від 2 до 2,5 тисяч долів. «Volkswagen Golf» – 4500-4800 $, а «Volkswagen Passat» – 6000-6 550$. «Skoda Octavia» – 6-6800$, «Opel Astra» – 3000-4900$, «Ford Focus» – 4000-5000$, «Renault Megane» – 5000-6500$, «BMW 3 Series» – 5000-5500$, «BMW 5 Series» –5500-6 000$.

Одяг, взуття

Крім нерухомості та транспорту закарпатці активно купують та продають різні наряди. За рівнем продажу одяг після їжі взагалі на другому місці. Визначити цінові межі в цій ніші практично неможливо, оскільки вартість дуже різна навіть на аналогічний товар.

«Я торгую тільки жіночими сукнями. Продаю їх недорого – від 300 гривень. Маю й дорогі, брендові, які коштують і 300, і 400 доларів. Утім покупця більше цікавить навіть не якість виробу, не торгова марка, а низька ціна. Найкраще продаються саме дешеві речі», – зізнається власниця одного з Інтернет-магазинів Катерина Добра.

А пропонують нашим краянам у цій категорії абсолютно все: від шкарпеток і білизни – до курток, шуб і пуховиків. Щодо взуття, то вибір теж широкий і вартість може бути і 120 гривень, і 4-10 тисяч за черевики чи кросівки.

Їжа

Купити продукти зараз можна купити не тільки у супермаркеті чи на ринку. Багато хто пропонує, скажімо, через соціальні мережі купити, дешеву картоплю по 4-5 гривень за кілограм, навіть із доставкою додому. Це ж стосується молока, сметани, домашнього сиру, яєць…

Продають закарпатцям виробники в Інтернеті і хліб та макарони, каші, корми для тварин, овочі та фрукти… Можна замовити собі зараз додому прямо готову їжу з ресторану. Звісно, це практично, але не завжди вигідно.

Як у газетах, так і на онлайн-платформах часто можна побачити й пропозиції від місцевих кондитерок про випікання тортиків на замовлення, і про виготовлення сувенірних шоколадок, і про смачні домашні солодощі для діток до різних подій. Пропонують закарпатки і купити в них соленики, і пельмені, і вареники, і домашню гурку та ковбасу, і сири. Готові місцеві ґаздині накрутити на замовлення навіть голубці чи напекти котлет. Справді, пропозиції є на будь-який смак!

Як би там не було, без їжі людина поки що жити не навчилася, тож логічно, що оголошення про купівлю-продаж продуктів є одними з найбільш розповсюджених у Інтернеті та у періодичних виданнях.

Домашні та екзотичні тварини

Серед оголошень є чимало і присвячених продажу домашніх тварин. Чи не найбільше інформаційних повідомлень про продаж свиней. Просять за маленьких поросят у середньому 3500 гривень. Дорослих кабанчиків реалізовують переважно на вагу (75-90 гривень за кілограм). Молода корова коштує 25-35 тисяч гривень. Козу ж можна купити і за 2500, і за 4 тисячі гривень. А от кроликів продають за 300-550 гривень. Вартість коня коливається від 20 до 50 тисяч гривень. За кобилу з лошатком просять 140 тисяч.

Чимало оголошень стосуються реалізації домашньої птиці. Закарпатські птахівники пропонують курчат по 75-100 гривень. Дорослі кури – по 100-150 гривень. Індички – по 95-250 гривень, дорослі індики «бурбони» – по 800-1500 гривень. Каченята – по 80-100 гривень, гусенята – по 100-110.

Особливої уваги заслуговують породисті коти та собаки. Ціни стартують від 500 гривень. Утім верхньої планки практично немає. За цуценят у середньому просять 100-150 доларів, залежно від породи, за кошенят – 2500-3000 гривень.

Серед цікавих оголошень є продаж живих метеликів. Їх беруть переважно у якості подарунка до якихось подій. Коштує 1 метелик в середньому 250 гривень. Він може протягом певного часу жити вдома, але його потрібно підгодовувати медом або цукром.

Пропонують закарпатцям придбати і рептилій. Гекона, скажімо, можна купити за 2 тисячі гривень, хамелеона – за 3000, удава – за 13 000.

Багато пропозицій і щодо продажу гризунів. За хом’яків просять 150-250 гривень, за шиншил – від 500, за мишенят, пацючків – від 400, за морських свинок – 100-500 гривень.

Різне

Серед інших оголошень, які вдалося знайти у газетах Закарпаття та в Інтернеті є продаж ґаджетів та побутової техніки, меблів та старовинних картин, монет, орденів, біжутерії, книг, статуеток та ляльок.

Дехто хоче придбати роги оленя, лося, сайгака, дехто – бивні мамонта, ще хтось шукає вишиванку для собаки, а хтось папугу, що розмовляє, для тещі. Інші ж пропонують купити в них золоті зуби померлих родичів, непрацюючі електрочайники, або 20 ґудзиків для одягу… Як кажуть, кожному своє!

Загалом закарпатці вміють торгуватись і знаходити клієнтів! Наші земляки здатні збути практично все, що самим не потрібно.

Марина АЛДОН

 

22 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів