Закарпаття — у четвірці найкриміногенніших регіонів України

Махінації із земельними ресурсами – одна із улюблених тем вітчизняних чиновників. Майже 1500 злочинів, що порушують земельне законодавство зареєстрували правоохоронці тільки за 5 місяців 2006-го. У 1999-2000-му роках незаконних оборудок із землею міліція зафіксувала майже в 10 разів менше. Найбільш криміногенні в цьому питанні – Крим, Одещина, ЗАКАРПАТТЯ та Київська область.

 

Серед фігурантів порушених кримінальних справ – міські та селищні голови, керівники і спеціалісти регіональних земельних управлінь, повідомляє "АГЕНТ.ua".
Нелегальні оборудки із землею для українських посадовців залишаються ласим способом незаконного заробітку. Міліція нарахувала 17 різних видів махінацій під час вирішення земельних питань. Серед найпоширеніших – службове махлювання на користь зацікавленої сторони, хабарництво, незаконний продаж ділянок під забудови, проведення нечесних торгів.
Суми зафіксованих хабарів за вирішення певних земельних питань - від 50 тисяч гривень до 50 тисяч доларів. Хоча не раз говорили, що найсерйозніші земельні послуги коштують мільйони.
2006-го за порушення земельного законодавства заарештували майже тисячу чиновників. До суду передали більше 500 кримінальних справ. Але це не відлякує порушників від незаконного бізнесу. В кожному регіоні чітко вирізняються свої тенденції. В Криму – це самозахоплення земель. Майже всюди фігурують репатріанти-татари. Здебільшого захоплюють привабливі ділянки на південному узбережжі. Карають за таке, зазвичай, лише адмінпротоколом.
У п‘ятірці лідируючих регіонів серед земельних махінацій – Київська область. Головні фактори – географічне наближення до "столичних золотих гектарів", чиновницьке свавілля, відсутність механізмів регулювання прав на землю.
Один із прикладів – гідронамив прибережних земель під приватні забудови. Ця процедура, твердять спеціалісти, порушує екологію, загрожує проривом київської дамби, а також позбавляє громадян вільного доступу до води.
На Закарпатті це землі біля міських поселень та санаторіїв - зокрема у селах Баранинці, Синяк, Солочин, Поляна, Сторожниця, Минай, Лавки, Іза, Шаян, .
Леонід Скалозуб, керівник департаменту ДСБЕЗ МВС України: "Одним порушенням кримінальної справи цієї проблеми не вирішити. Це досить складне питання, якщо там щось побудували і як це вирішити – або знести, або повернути землю за певну доплату. Це питання складне і мало має відношення до органів внутрішніх справ".
У міліції кивають на прокуратуру. Мовляв, у них більше повноважень у боротьбі із "земельними мафіозі". Прерогатива ж МВС – упіймати на гарячому нечесних чиновників, зокрема таких як нинішній керівник фракції партії Регіонів в Ужгородській районній раді, колишній голова Баранинської сільради. Та якби саме це робили вчасно, то не мали би гучних скандалів навколо землі, таких як у Баранинцях чи Синяку.

 

31 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів