Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького святкує своє 78-річчя! (ФОТО)

Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького святкує своє 78-річчя! (ФОТО)
Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького є провідним туристичним центром області, який щорічно відвідує сотні тисяч туристів практично із усіх регіонів України, ближнього зарубіжжя та країн Східної, Центральної Європи.

 

Наш музей було створено 20 червня 1945 року згідно з постановою Народної Ради Закарпатської України про організацію в Ужгороді Народного музею Закарпатської України. Музей створювався на базі природничої та етнографічної колекції Ужгородського земського музею.

Навесні 1947 року музей було переміщено у найвеличнішу і найдавнішу пам'ятку історії та архітектури Ужгорода, Закарпаття – Ужгородський замок XIV – XVIII століть, тут він знаходиться і сьогодні.

У 2015 році з нагоди 70-ї річниці заснування, закладу присвоєно ім'я відомого вченого, краєзнавця, засновника музейної справи на Закарпатті – Тиводара Легоцького.

Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького – це безцінна скарбниця пам'яток старовини, а також провідний науково – просвітницький заклад. З часу створення музей поповнився десятками тисяч цінних експонатів. На сьогодні його зібрання становлять понад 181 662 тисяч одиниць збереження.

Серед найцінніших зібрань археологічна колекція бронзових виробів, що налічує біля 3000 предметів ХІІІ – ХІІ ст. до н.е.

Значну наукову вартість мають і інші колекції, а саме:

- нумізматична колекція (понад 16 тисяч одиниць римських,  австрійських, угорських, польських, чеських, українських та інших грошових знаків);

- колекція  холодної та вогнепальної зброї ХІV – початку ХХ ст.;

- колекція рідкісних рукописних книг XIV – XVII ст., стародруків та  періодичні видання ХІХ – початку ХХ ст.;

- художньо-декоративне та побутове литво, вироби цехового ремесла XVI – XІХ ст.

- унікальна колекція народних музичних інструментів; народного одягу та вишивок Закарпаття ХІХ – першої половини ХХ ст.;

- унікальна колекція природознавчого характеру, зокрема відбиток риби – тунця, вік якого перевищує 30 млн. років, скам'янілі залишки молюсків, морських їжаків, кістки та зуби мамонтів, одна з найбільших в Україні колекцій опудал птахів та звірів, колекція кристалів тощо.

Наукова бібліотека музею містить понад 35 тисяч примірників цінної краєзнавчої літератури, більша частина – видання кінця ХІХ початку ХХ століть.

Відвідувачам представлені різнопрофільні постійно діючі, тимчасові  експозиції та виставки, що розміщені майже у 40 приміщеннях середньовічного замку.

Шановні колеги! Завдячуючи вашому високому професіоналізму, сумлінній, самовідданій праці наша скарбниця минулого росте, розвивається й займає гідне місце в культурному житті нашого краю, нашої держави.

Щиро дякую вам за вірність професії. Переконана, що високий рівень та ентузіазм і надалі будуть служити справі збереження безцінних скарбів національної спадщини України та історико-культурних надбань рідного Закарпаття».

Директор музею Ольга Шумовська

Ужгородський замок, Краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького

 

20 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів