У Мукачеві відкрили скульптуру в пам'ять про полеглих воїнів 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

У Мукачеві відкрили скульптуру в пам'ять про полеглих воїнів 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади
Дерев'яну скульптуру в пам'ять про полеглих Героїв 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади відкрили 3 липня в Мукачеві в Центральному парку. Меморіал почали виготовляти у четвер, 29 червня. Працював над нею майстер з Івано-Франківської області.

 

Скульптуру виготовляв скульптор з Івано-Франківської області Іван Халус. Роботу розпочав 29 червня. "Це вже друга скульптура. Як я вже казав, коли я вирізував першу скульптуру, присвяченій моїй рідній 95 бригаді, я просив, щоб передати естафету іншим містам, адже майже кожне місто в Україні має свій добровольчий батальйон, бригаду, якою опікується, воїни якої загинули, захищаючи нашу рідну землю. Я звернувся до свого товариша з такою пропозицією і він мене підтримав. З лицьової сторони в нас іде чисто по бригаді 128-й в обрамленні цегли, тобто, як твердиня нашої незалежності. З іншого боку — йде тризуб з шеврона 128 бригади. А внизу ангел, як данина тим людям, які віддали своє життя", — каже Іван.

Ідея зробити такий меморіал виникла у військового Володимира Бряника. "Придумав я це сам з допомогою мого побратима з Івано-Франківська Івана Халуса, котрий уже вирізав такі скульптури. У нього троє дітей, він теж захищав Україну на передовій. Ми в госпіталі зустрілися, там познайомилися і зідзвонилися, я розповів про таку ідею зробити монумент. Це вдячність їм, нашим бійцям, нашій силі, яка тримає Україну, тому потрібно для них зробити максимум, щоб люди розуміли, що не можна про них забувати. Воїн — це свята людина, яка віддає найдорожче — життя", — чоловік.

"2,50 висота і 80 — була в діаметрі. Скажемо так: те, що хотілося, вийшло на 90%, але, думаю, зараз непоганий результат. Будь-який загін, будь-яка бригада, будь-який батальйон в Україні, будь який рід військ — є оплотом, є стіною, захистом від посягання інших держав, у цьому випадку — від російської окупації, т ому в нас є розвалена стіна, але вона почала розвалюватися і ангел — Святий Дух підпер її, а внизу голуб — це душа людини, яка померла, захищаючи цю стіну — нашу незалежність", — ділиться скульптор.

Згодом цю скульптуру перемістять до Музею 128-ї бригади.

Суспільне Закарпаття

 

04 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів