Вітаємо героїв! Закарпатська 128 окрема гірсько-штурмова бригада відзначає 101 річницю від дня створення

Вітаємо героїв! Закарпатська 128 окрема гірсько-штурмова бригада відзначає 101 річницю від дня створення
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада 12 липня відзначає 101 річницю від дня створення. Про це повідомили на сторінці Закарпатського легіону у Facebook.

 

12 липня 1922 року вважають офіційною датою заснування 128-ї Закарпатської бригади.

Історія заснування бригади

Бригада була створена після переформування 128-ї механізованої дивізії, що вела свою історію від 128-ї гвардійської мотострілецької дивізії. Дивізія посідала провідні місця серед інших з'єднань ЗС України за рівнем бойової, виховної та фізичної підготовки.

19 січня 1992 року особовий склад 128-ї дивізії склав присягу на вірність українському народу. Після реформування армій на корпуси дивізія стала складовою 38-го армійського корпусу ЗСУ.

З 1 грудня 2004 року гвардійську мотострілецьку дивізію було переформовано в 128-у окрему механізовану бригаду зі збереженням усіх почесних найменувань і нагород.

Новітня історія бригади

Від початку російсько-української війни, у перші місяці проведення АТО, військовослужбовці Закарпатського легіону брали участь в боях за Луганський аеропорт, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ. Згодом брали участь у боях за Дебальцево, проте, попри всі зусилля, бригада змушена була залишити Дебальцівський плацдарм з мінімальними втратами, не давши себе оточити.

Після тих важких боїв бригада виконувала завдання на Донецькому напрямку (село Піски), на Горлівському напрямку (місто Торецьк та його околиці, зокрема — Зайцево, де між позиціями наших захисників та російських окупантів були кілька десятків метрів, а бойові зіткнення майже не припинялися), на Докучаєвському напрямку.

Унікальності бригаді додає її мультинаціональність та культурність. З першими хвилями мобілізації ряди бойових підрозділів почали заповнювати жителі області, серед яких багато етнічних угорців, румунів, словаків та й закарпатський діалект для людини, яка не звикла до нього, може здатися іноземною мовою, — пишуть на сайті бригади.

З самого початку повномаштабного вторгнення Російської Федерації в Україну бригада воює теж лише на найважливіших і найважчих рубежах. Воїни 128-ї бригади брали участь у звільненні Херсонської області від російських окупантів, продовжують воювати на південно-східному напрямку, де постійно тривають важкі бої.

Суспільне Закарпаття

 

12 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів