«Комунізм ХХ ст. = рашизм ХХІ ст.». В Ужгороді проходить фотодокументальна виставка (ФОТО)

«Комунізм ХХ ст. = рашизм ХХІ ст.». В Ужгороді проходить фотодокументальна виставка (ФОТО)
«Комунізм ХХ ст. = рашизм ХХІ ст.», – фотодокументальну виставку Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті відкрили сьогодні на площі Народній в Ужгороді. Мета експозиції – провести паралелі між злочинами СРСР та сучасної росії.

 

«Усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив і Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися як у ХХ столітті, так відбуваються і в XXI столітті. Виставка на конкретних історіях знищених людей демонструє те, що криваві методи росії не змінилися ще з минулого століття», – зазначають організатори виставки.

Експозиція складається з 8 виставкових стендів, на них – 13 історій українців із ХХ та XXI століть, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів. Відомості на стендах дублюються й англійською мовою, аби про злочини російських окупантів дізнавалися і в світі. Виставка вже побувала за кордоном, зокрема в країнах Балтії. Зараз організатори готують переклади німецькою та французькою мовами, аби стенди побачили й в інших країнах. Також виставку вже показали у Києві на Михайлівській площі, в українських обласних центрах. Зокрема, перед Ужгородом експозиція побувала в Тернополі, наступним, планують організатори, буде Рівне.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв подякував ініціаторам фотодокументальної виставки, а також авторам робіт, що демонструють злочини російських окупантів за межами країни, фіксують важливе для збереження національної пам’яті, яка необхідна як для сучасників, так і для майбутніх поколінь.

Також у відкритті виставки взяли участь голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, керівник департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук, завідувачка відділу Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті Світлана Старовойт.

Відвідали виставку і начальниця управління культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради Алла Чернобук, її заступниця Ольга Василиндра, культурні діячі, громадськість.

Організатори стверджують: виставка – один із компонентів, які мають спільно виробляти колективний імунітет українців від проявів тероризму, який пропагує російська федерація.

«Долі тринадцятьох жінок і чоловіків із XX та XXI століть. Більшість із них знищили лише за те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою. Усі вони, на переконання росіян, не мали права на існування. Комунізм, не засуджений після розпаду Радянського Союзу, призвів до його повторення у сучасній росії – до нинішнього рашизму. Призвів до війни, очевидцями якої ми є. Нині Україні випав історичний шанс належно розібратися зі своїм минулим», – йдеться на головному стенді виставки Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Триватиме виставка на площі Народній до 2 серпня.

Ужгородська міська рада

 

19 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів