В Ужгороді музейний архів Кароя Мейсароша поповнився новим рукописом

В Ужгороді музейний архів Кароя Мейсароша поповнився новим рукописом
20 липня 2023 року виповнюється 202-ий рік від дня народження відомого дослідника своєї епохи, життя та діяльність якого тісно пов'язані з Ужгородом, Кароя Мейсароша. Символічно, що саме у цей день, в експозиції «Кабінет Кароя Мейсароша – першого історика Ужгорода. ХІХ ст.» представник родини, праправнук ученого Михайло Фединишинець передав цінний дар музею в особі директора закладу Ольги Шумовської.

 

Мова йде про віднайдений рукопис на угорській мові „A pasraszt földek eredeti természete s különféle nemei Magyarországban, az urbárium behozatala el?tt; az arra vonatkozó törvények s egyébkénti szabályok” („Первісне походження та різні типи земель в Угорщині перед урбаріальною реформою; закони і єдині правила щодо них». На титулі вказано, що це  є конкурсна робота Кароя Мейсароша на 85 листах, написана у Пешті, у 1858 році.  Відомо, що 20 травня 1857 року імператорський королівський науковий університет у м. Пешт оголосив конкурс для написання наукових праць за темою «Визначення первісного походження та різних типів селянських земель в Угорщині перед урбаріальною реформою, закони і єдині правила щодо них». Дане наукове  дослідження отримало нагороду згідно з рішенням університету за № 438 від 19 січня 1859 року. Символічно для вченого, що епіграфом для свого дослідження він використав латинське прислів'я «Crescit sub pondere palma» («Пальма росте під своїм тягарем»), яке можемо розшифрувати, образно кажучи, що усі випробування, великі завдання роблять людину сильнішою. Дійсно, цей вислів можна вважати життєвим кредо Кароя Мейсароша. Адже усі перепони і негаразди, з якими він стикався, не завадили йому займатися наукою  до останніх своїх днів.

Поповнення архіву Кароя Мейсароша новим документом  у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т.Легоцького мотивує нас до подальшого  наукового дослідження спадщини історика.

Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства

Ужгородський замок, Краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького

 

20 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів