Баскетбол України: національна збірна має шанс потрапити на Олімпіаду

Баскетбол України: національна збірна має шанс потрапити на Олімпіаду

 

Українська чоловіча збірна цього літа візьме участь у кваліфікаційному турнірі на ОІ-2024. Змагання розпочнуться 12 серпня. У разі успішного виступу, на який розраховують усі, кому небайдужий баскетбол України, фінальний матч національна команда зіграє 20 серпня. Але для початку потрібно буде вирішити завдання виходу з групи. На цій стадії українці зіграють зі збірними:

  • Туреччини (12 серпня);

  • Ісландії (13 серпня);

  • Болгарії (15 серпня).

Змагання проходитимуть у Стамбулі, тож у стартовому поєдинку доведеться зіграти з господарями майданчика. На перший погляд, підопічним Степановського цілком до снаги зайняти одне з двох перших місць у цій групі. Якщо українській команді вдасться пройти далі, на неї очікуватимуть матчі плей-офф. Потенційними суперниками збірної у півфіналі є хорвати, бельгійці, шведи та нідерландці. Переможці нашої групи зіграють з кращою парою цього квартету.

Ігри 1/2 фіналу відбудуться 18 серпня. Володар єдиної перепустки на Олімпіаду визначиться у вирішальному матчі 20 серпня. Для баскетболу України перемога у кваліфікаційному турнірі може стати історичним досягненням. Востаннє наші земляки грали на Олімпійських іграх 1992 року у складі Об'єднаної команди колишніх радянських республік. За часів незалежності чоловіча збірна жодного разу не відбиралася на ОІ. Цю «традицію» потрібно ламати.

Бокс: результати Європейських ігор 2023

На відміну від баскетболістів українські боксери не тільки постійно виступають на Олімпіадах, а й привозять звідти медалі. Зараз національна збірна з цього виду спорту переживає не найкращі часи, але окремі її представники вже точно змагатимуться в Парижі. Останнім турніром, на якому розігрувалися олімпійські ліцензії, стали Європейські ігри, що проходили з 21 червня по 2 липня у польському Кракові. Український бокс був представлений там 7 чоловіками та 6 жінками. 

Виступ команди в цілому виявився дуже невдалим, та одне золото до загальної скарбнички все ж було завойовано. Переможцем турніру у вазі 80 кг став полтавець Олександр Хижняк, до речі, срібний призер ОІ-2020. На жаль, ця медаль стала єдиною. Результати інших українських боксерів-чоловіків:

  • Замотаєв Дмитро (до 51 кг) — 2-й раунд;

  • Бондарчук Тарас (57 кг) — 2-й раунд; 

  • Харциз Ярослав (63,5 кг) — 1-й раунд;

  • Захарєєв Юрій (71 кг) — 2-й раунд;

  • Карцан Аркадій (92 кг) — 2-й раунд;

  • Ловчинський Дмитро (понад 92 кг) — 2-й раунд.

Крім Хижняка, ніхто з чоловіків та жінок не зумів пробитися навіть до чвертьфіналу, що для українського любительського боксу можна вважати справжнім провалом. У спортсменів ще будуть шанси кваліфікуватися на ОІ, але, щоб розраховувати на медалі, потрібно дуже серйозно додавати. Головні ж надії уболівальників пов'язані з Олександром Хижняком, який рішуче налаштований здобути нарешті золото, прикро втрачене в фіналі попередніх Олімпійських ігор.

Автор sport.ua: Сергій Циба - https://www.facebook.com/profile.php?id=100009246736006

 

21 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів