В Ужгородському замку вирішили зробити доступною для відвідувачів північну частину фотреці (ФОТО)

В Ужгородському замку вирішили зробити доступною для відвідувачів північну частину фотреці (ФОТО)
“Ми вирішили показати всім поціновувачам історії Ужгородського замку надзвичайно маловідому частину території фортеці (з північної сторони). Над одним із колишніх входів до замку (на даний момент – замурований) є історичне датування, яке Ви можете розгледіти на фото”, – розповіли в Ужгородському замку.

 

Датування над колишніми входом відповідає першому рокові спільного подружнього життя сімейної пари, що в той час володіли Ужгородським замком. Ними були Граф Дьєрдь Другет (1633? – 1661) та Графиня Марія Естергазі (1638 – 1684), родом із Галанти, теперішня Словаччина. Вони одружилися в 1652 році, а вона – Esterházy Mária, була унікальною в історії королівства тим, що після смерті її чоловіка, з 1662 по 1679 рік графиня, як вдова графа Дьєрдя Другета, генерал-губернатора Верхньої Угорщини, та опікунка його неповнолітніх синів, була жінкою-губернатором графства Унг, здійснюючи повноваження спадкового управителя. Тобто впродовж цілих 17 років вона володіла та керувала Ужгородським замком (та деякий час, навіть “Чинадіївським” замком “Сент-Міклош”).

Дата над входом, очевидно, співпадає із періодом будівництва (реконструкції) зовнішніх мурів фортеці, що ініціювала родина Другетів задля кращої обороноздатності замку.

До речі, можна можете розгледіти і отвори для ланцюгів, що очевидно, підіймали зовнішні двері догори, для додаткового захисту входу від атак.

Ужгородський краєзнавчий музей має дуже амбітні плани на майбутнє – зробити доступною для відвідувачів цю північну частину Ужгородського замку, щоб збагатити їх досвід та враження від перебування в стінах цієї древньої фортеці. Сюди ж входить і п’ятий “килевидний” бастіон Ужгородського замку, що Ви його можете деколи розгледіти із вікон фортеці.

Ужгородський замок

 

24 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів