Співачка Віра Брежнєва задонатила 1 мільйон для будинку-інтернату на Закарпатті

Співачка Віра Брежнєва задонатила 1 мільйон для будинку-інтернату на Закарпатті
Ініціювала проєкт вже відома на Закарпатті волонтерка Катерина Терехова після того, як дізналася, що у березні минулого року в Мукачівський будинок-інтернат евакуювали 22 важкохворих дітей з міста Дружківка Донецької області. Пізніше цей населений пункт обстрілювався росіянами, місцевий соціальний заклад було вщент зруйновано.

 

У Мукачеві дітей розмістили в спортивній залі. Враховуючи те, що це лежачі пацієнти з важкими вадами розвитку, такі умови не можна було назвати задовільними. На той час Катерина Терехова вже опікувалася на Закарпатті кількома дитячими закладами. Дізнавшись про дружківських дітей, вона придбала 22 матраци та пральну машинку.

Це була любов з першого погляду, – пригадує волонтерка. – Діти чудові, але повністю безпомічні, бо це інвалідність, важкі вади. Після матраців я дістала пральну машинку на 150 кг., яка безупинно пере і сушить, оскільки за такими хворими потрібен постійний догляд і міняти постіль необхідно 5-6 разів на день.

Корпуси Мукачівського будинку-інтернату збудовані ще у 40-х роках ХХ століття. У спортзалі в минулому була конюшня, тож вона взагалі не пристосована для житла, тим більше особливих дітей. У зв’язку з цим виникла ідея на території закладу звести нову будівлю, або ж добудувати до споруди прохідної додатковий поверх. Дозвільні документи надала та виготовила проєктно-кошторисну документацію Закарпатська обласна рада, оскільки це її комунальний заклад.

Ідея виникла минулого червня, а в липні я вже зібрала потрібну суму. Через бюрократичні затримки бюджет виріс втричі, бо здорожчали будматеріали. Але я не опустила руки і ми почали роботи, – розповіла Катерина Терехова.

На будівництво медсанчастини було витрачено близько 3 млн. грн. Велику частину цієї суми (1 млн. грн.) задонатила співачка Віра Брежнєва, з якою дружить Катерина. Решту суми також допомогли зібрати благодійники. Мукачівський будинок-інтернат зі свого бюджету виділив 240 тис. грн.

Трохи більше ніж за рік двоповерхову будівлю було здано в експлуатацію. Тут є стоматологічний кабінет, 2 спальні, ізолятор, карантинна, маніпуляційна та кабінет лікаря. Днями зі споруди колишньої конюшні дружківські діти переїдуть у новий медсанзаклад, а спортивна зала знову перейде у користування вихованців інтернату.

Напередодні урочистого відкриття будинок-інтернат відвідав голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. Він подякував Катерині Тереховій за гуманність, ідейність та чуйне серце.

Радий знайомству з цією неймовірною дівчиною, яка минулого року сама переїхала на Закарпатті в якості вимушено переселеної українки і відразу взялася волонтерити й допомогати людям у біді. Завдяки своїм зв’язкам і активності вона реалізувала кілька великих проєктів: соціальний заклад для дітей у селі Домбоки, шелтер у Березинці, допомагала дітям у колишньому санаторії «Човен» на Свалявщині і от тепер Мукачево. Подяка і низький уклін Катерині за все, що вона робить. Зі свого боку будемо у всьому допомагати їй і сприяти на офіційному рівні, – пообіцяв Володимир Чубірко.

Сьогодні на відкриття будівлі приїхала Віра Брежнєва. Для неї та інших гостей вихованці інтернату підготували концертну програму. Від Закарпатської обласної ради учасників урочистого заходу привітав виконуючий повноваження голови облради Андрій Шекета, який сказав:

У темні часи добре видно світлих людей. Ними є Катя і її друзі, яких вона об’єднала у цьому проєкті. Дякую всім, хто долучився. Вітаю колектив і дітей, для яких цей заклад є домом. Тепер тут є ще одна нова світла будівля. Але це справа навіть не про збудовані квадратні метри і замінені вікна. Це справа про згуртованість, довіру, віру в себе і бажання творити добро, не очікуючи нічого взамін.

Пресслужба Закарпатської облради

 

29 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів