Українські підприємці можуть отримати грант до 50 000 євро на кліматичні інновації

Українські підприємці можуть отримати грант до 50 000 євро на кліматичні інновації

 

20 липня розпочався прийом заявок на отримання грантової допомоги конкурсу “Кліматичні Інноваційні Ваучери” для українського малого та середнього бізнесу. Дедлайн для подачі проєктів - 30 вересня 2023 року. Українські бізнеси можуть отримати до 50 000 євро на розробку або впровадження кліматичних технологій, що зменшують викиди парникових газів та підвищують ефективність споживання енергії. Про це було оголошено під час презентації третьої хвилі конкурсу.

 

“Кліматичні Інноваційні Ваучери” є однією з найбільших  грантових  програм в  Україні, що підтримують зелені інновації  та стимулюють розвиток кліматично-дружніх технологій.

“Ідеї бізнес-розробок з проєкту “Кліматичні Інноваційні Ваучери” прокладають шлях і сприяють інноваціям, а також зеленому підприємництву. Наша спільна мета — трансформувати економіку Європи, включно з Україною, зробивши її сильнішою та конкурентоспроможною”, - наголосив під час заходу Грегорі Цоуріс, перший секретар - Зелений Курс, Інновації, Представництво ЄС в Україні. - Ця програма є одним із практичних втілень зеленого відновлення України”.

ЄБРР як фінансова установа і найбільший інституційний інвестор у реальний сектор економіки України продовжує надавати фінансування під час війни.

У відповідності до стратегії ЄБРР більша частина інвестицій повинна бути направлена на фінансування проектів зеленої економіки. Ми бачимо, що це правильне рішення. Наші клієнти, які вже інвестували в сталі проєкти розвитку, показали більшу стійкість до питань безпеки своїх операцій. Наприклад, компанії, що впровадили екологічні практики землеобробітку, не залежали від постачання добрив, виробники електроенергії з біогазу не мали відключень від постачання”,-розповів Олександр Ніколаєнко, операційний лідер Програми FINTECC, провідний фахівець Департаменту кліматичної стратегії і регіонального впровадження, ЄБРР.

Старт третьої хвилі грантової допомоги для зелених інноваторів став можливим навіть у важких обставинах війни з росією.

“Наша попередня хвиля мала закінчити прийом заявок 28 лютого 2022 року. Але ми тоді продовжили прийом заявок і змогли номінувати 13 українських компаній, які створюють інновації для скорочення викидів парникових газів і для майбутньої зеленої трансформації України”, - пригадав Роман Зінченко, співзасновник ГО “Грінкубатор”, що впроваджує проєкт.  

Переможці грантового конкурсу у 2023 році зможуть використати Кліматичні Інноваційні  Ваучери на оплату послуг, необхідних для вдосконалення інновації, її просування на інші ринки, що стимулюватиме певний прорив для розвитку компанії та масштабування технології. Зокрема, серед таких послуг: дизайн прототипів, сертифікація, тестування, патентування, розробка IT-компонентів, маркетинг, тощо. 

Про вимоги до учасників розповіла координаторка проєкту Ольга Зубчик. У конкурсі можуть брати участь підприємці, які розробляють або впроваджують кліматичні інноваційні технології. Вони мають бути зареєстрованими юридичними особами (приватні компанії), що провадять діяльність на території України не менше 1 року та відносяться до сектору малого та середнього бізнесу. Також учасники мають бути готові співфінансувати проєкту на рівні не менше 25% від суми гранту.

Детальніше про умови конкурсу можна дізнатися на сторінці Учасникам сайту конкурсу https://climate.biz/formembers/. Подати заявку можна за посиланням  – https://t.ly/GPHVC

Проєкти оцінюються експертним журі за такими критеріями: рівень інноваційності продукту чи технології, вплив на скорочення викидів парникових газів, здатність до масштабування та використання в інших секторах, ринковий потенціал та реалістичність впровадження проєкту, враховуючи досвід та експертизу команди.

Для потенційних учасників грантового конкурсу щотижня будуть проходити онлайн-консультації щодо деталей проєкту та особливостей заповнення заявки. Більше інформації та реєстрація на консультації - на сайті https://climate.biz/ . Також ваші запитання просимо адресувати менеджерці проєкту Ользі Зубчик на поштову скриньку [email protected] . Переглянути запис презентації Старту нової хвилі конкурсу можна за посиланням -  https://www.youtube.com/watch?v=SejPLQkWWTE 

Минулого року 13 українських компаній успішно отримали Кліматичні Ваучери на загальну суму 500 тис євро і вже реалізують власні зелені рішення та впроваджують європейські стандарти, адже Україна невпинно рухається до членства у ЄС.

Довідка про конкурс

 

  • •  Проєкт “Кліматичні Інноваційні Ваучери”  є компонентом програми European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) «Центр трансферу технологій та фінансів у сфері зміни клімату» (FINTECC), що підтримується European Union in Ukraine у рамках ініціативи EU4CLIMATE. Проєкт реалізує ГО “Грінкубатор” (Greencubator).
  • •  У 2017 році Україна стала першою країною, де ЄБРР запустив схему Ваучерів. За цей час ЄБРР та ЄС надали понад €1 млн близько 50 місцевим компаніям. 
  • •  В Україні проєкт уже шостий рік втілює Greencubator – неприбуткова організація, яка підтримує стале підприємництво у сфері кліматичних інновацій та розвиток зеленої економіки в Україні.
  • •  Результатом проекту “Кліматичні Інноваційні Ваучери” є низка історій успіху в багатьох галузях: від електромобільності до ресурсоефективної металургії. Ваучери допомогли створити деякі ключові технології, що є серцевинними для українських зелених інновацій.
  • •  Проєкт підтримав тепер відомі компанії, як наприклад, Delfast, що виробляє електробайки – рекордсмени книги рекордів Гіннеса,  PRANA – виробника енергозберігаючих рекуператорів; TOKA, GO TO-U, Eco Factor –  операторів рішень для електромобільності; xBeam3D –  розробника технології 3D-друку титановим дротом;  HEMPIRE - розробника екологічного будівельного матеріалу на основі технічних конопель та інші.
  • •  Цього року три переможці проєкту представили Україну на StartUp Energy Transition Tech Festival -  Frendt LLC (рішення для точного землеробства), Efarm.pro (рішення для агронавігації), S.Lab - Sustainable Laboratory (розробка біорозкладних матеріалів для пакування). Дві українські компанії увійшли цього року у  SET100 -  Eco Factor та Carbominer, які також є бенефіціарами проєкту.

Контакти

 

24 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів