Дорогі монети України: час перевірити скарбнички

Дорогі монети України: час перевірити скарбнички

 

Дехто помилково вважає, що цінність для нумізматів складають лише гроші, яким 100 та більше років. Між тим обігові монети України також можуть бути дуже цікавими об’єктами для колекціонерів. Причому це не тільки рідкісні сувенірні партії, а звичайні копійки, які можна знайти в шухляді столу чи скарбничці. 

Що цікавить нумізматів

Перші гроші Незалежної України випускалися в Італії. На той час країна ще не мала власного виробництва. Тому гроші 1991-92 років можуть коштувати досить дорого та бути об’єктом для колекціонування.

Не менша цікавість і до перших монет, які випущені вже на власному виробництві. Єдиного стандарту ще не було, тому дизайнери того часу експериментували із зовнішнім виглядом копійок.

Крім дизайну аверсу та реверсу, використовувалися і різні матеріали. Наприклад, алюміній, мідь, сталь, бронза. Дуже незвично побачити гроші номіналом в одну чи дві копійки, яка виготовлена з жовтого металу.

Цікавість для колекціонерів становлять нестандартні вироби, та ті, що мають заводський брак. Наприклад, копійки з двома реверсами чи аверсами, чи екземпляри, на яких відсутній рік випуску. Високо ціняться також монети, в яких малюнок на аверсі та реверсі знаходиться під різним кутом.

Існують також гроші, в яких виділено жирним шрифтом букву «Й» в слові «копійка» або малюнок герба не випуклий, а ввігнутий. Це також об’єкт полювання для нумізматів.

Скільки можуть коштувати монети

Попри свій номінал, металеві гроші можуть коштувати дуже дорого. Ось лише декілька прикладів:

  • 1 гривня 1992 року – від 8 тисяч гривень (випущено всього 150 екземплярів);

  • п’ятикопієчна монета 1994 року – близько 3500 гривень;

  • 2 копійки 1992 року з алюмінію – 8 тисяч тощо.

Ще вище цінять такі гроші, що не потрапили в обіг. Наприклад, 15 копійок, які випущені штучно.

Вигідно продати чи купити металеві гроші України завжди можна в інтернет-магазині «Монітекс». Достатньо прислати фото, щоб отримати оцінку за предмет колекціонування. Послуга оцінювання абсолютно безплатна.   

 

 

16 жовтня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів