Гурт "Hudaki Village Band" увійшов до списку номінантів на здобуття Шевченківської премії

Гурт "Hudaki Village Band" увійшов до списку номінантів на здобуття Шевченківської премії
Музиканти представлені концертною програмою "Музика з серця України".

 

Закарпатський гурт "Hudaki Village Band" увійшов до списку номінантів на здобуття Шевченківської премії -2024 році у категорії «Музичне мистецтво». Список усіх кандидатів оголосив Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Загалом у категорію "Музичне мистецтво" потрапили 11 кандидатів.

Сам гурт так прокоментував шанс стати лауреатами премії:

"Але насправді ми вважаємо, що на неї (премію ім.Т.Шевченка) заслуговує традиційна музика, яку ми граємо. Навіть більше: наші предки, які придумали ці пісні, співали їх мільйони разів, кожен по-своєму. Уявіть, що вони жили без телевізора, а управління культури не заважало їм співати те, що диктувало їм серце:

Гурт Гудаки Віледж Бенд існує чи то з 2001, чи то з 2002 року, і з самого початку ми вирішили максимально автентично донести музику українського Мараморошу до публіки. Нам дуже допомогло те, що нас прийняли з великою симпатією в західних країнах. Ми давали концерти на найбільших фестивалях і сценах майже по всій Європі. Наші слухачі були вражені оригінальністю та емоційною силою нашого виконання, якої їм не вистачає в музиці рідної folk та world music. Бібліотека Конгресу США включила наш виступ у Нижньому Селищі до своєї колекції світової культурної спадщини. В Україні все це поки що не має практично ніяких наслідків, ми все ще залишаємося дивовижними невідомими.

Це саме те, що ми хочемо змінити зараз, претендуючи на премію Шевченка. Адже успіх у Західній Європі - це добре для нас, і ми можемо сприяти поширенню позитивного іміджу України, а отже, і бажанню підтримати нашу Батьківщину в боротьбі з російськими окупантами. Але найголовніше для нас - те, що Україна усвідомлює багатство цієї музики. З нашої нескромної точки зору, вона є незамінною для нашої спільної та багатогранної ідентичності та для нашої стійкості".

Заголовок

 

09 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів