На Закарпатті відбудеться ювілейний мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

На Закарпатті відбудеться ювілейний мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція організаторів Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Закарпатті.

 

Ювілейний 20 Фестиваль триватиме в області з 19 листопада по 19 грудня 2023 р. Загалом він побуває у 22 областях України. Фільми Мандрівного Docudays UA — це правдиве й важливе кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми, збереження культурної спадщини.

 

  Центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз. “Це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів. Про відбудову після нашої перемоги — без пластикових лебедів і розфарбованих шин на газонах і дитячих майданчиках від ОСББ. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста, містечка та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів — старих і малих, і покалічених війною. Це розмова про те, як очистити наші води й землі від забруднень і мін, які нам у великій кількості залишають окупанти, - розповіла Марія Менджул, регіональна співкоординоторка, професорка юридичного факультету УжНУ, ГО «КАПЛ «ВЕСТЕД». - Тему 20 Мандрівного Docudays UA творчо відображає головний фестивальний ролик. Його основу створив український художник Микита Лиськов за мотивами власної анімації «Вигаданий пейзаж». Музичний до ролика написав український музикант Антон Байбаков».

 Цьогоріч організатори в якості афіші обрали мінімалістичний дизайн — просто чистий білий аркуш. Щоб нікому не заважати малювати в уяві власний образ майбутнього. Для підсилення виразності такої ідеї створили спеціальний шрифт, його автор — Дмитро Растворцев. «Віримо, що в кожному місті, містечку та селі знайдуться свої неповторні образи для поки що білого аркуша паперу», - додала Марія Менджул.

 

  Із програми титульного фестивалю Docudays UA, який відбувся у червні в м. Києві, відібрано 7 фільмів із різних країн віту (України, Канади, Польщі та інших), найбільше українських фільмів, як  повнометражних, так короткометражних.  Детальніше про це розповіла Марія Симкович, регіональна співкоординоторка, керівниця та співзасновниця Caritas School БФ «Карітас- Caritas” Мукачівської греко-католицької єпархії.

 

«Стрічкою-відкриттям 20 Мандрівного Docudays UA стане «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», автор ідеї фільму — В’ячеслав Єгоров, режисер – Дмитро Грешко (обидва із Закарпаття), - каже Марія Симкович. -  Показ відбудеться 21 листопада о 15.00 у залі ПАДІЮНу. 19 листопада відбудеться показ для студентів фільму «Друге дихання», де головний герой фільму- кларнетист, життя якого різко змінила війна. Дві стрічки через тиждень будуть показані на базі Освітного абу та на базі медіа центру ліцею «Лідер».

   Традиційним є конкурс фотографій, організатори закликають активно брати в ньому участь. Цього року не тільки школярів, але й молодь до 23 років. Тема фото дотична до тематики фестивалю, конкурс називається «Моє місто майбутнього», пропонується поділитися через об’єктив фотоапарату своєю історією та показати місто таким, яким мають його побачити майбутні покоління. Що вартує зберегти, залишити незміненим, а що відновити? Чим ми можемо пишатися перед нащадками? Детальні умови участі за посиланням https://forms.gle/fiizE7j5ruzRLQtG6 Роботи приймаються до 1 грудня.

У рамках фестивалю відбудеться також відкрита екскурсія Ужгородом, спільно з ГО «Форза».

   Віталій Дячук, комунікаційник БФ «Карітас- Caritas” Мукачівської греко-католицької єпархії детальніше розповів про покази фільмів на базі БФ «Карітас». «Ми покажемо дві стрічки: це історія школярки, яка живе закордоном і постійно чекає зв’язку з батьком, друга історія –про сім’ю з Донеччини, яким вдалося покинути своє місто і відновити на новому місці свою справу - навчання дітей робототехніки, - каже Віталій Дячук.- Обидві стрічки перегукуються з історіями тих людей, яким допомагав і допомагає «Карітас». З початку війни ми піклуємося про тих, хто переїхав. А зараз більше орієнтуємося на майбутнє, у нас діє «Карітас-хаб», на базі якого працює школа додаткової освіти».

  В’ячеслав Єгоров, автор ідеї фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» розповів, що підштовхнуло його до такого сюжету. «Коли ти бачиш скільки людей використовує Закарпаття як транзитну область, хочеться задокументувати цей процес з одного боку, з іншого – зупинити людей, яких можна зупинити. Україні потрібні українці, треба працювати над тим, щоб люди насамперед хотіли залишатися, повертатися, - каже В’ячеслав Єгоров.  – І щоб все було не таким сумним. Бо у мирному житті ми втрачаємо дуже багато. Фільм вийшов таким, що можна і посміятися і надихнути молодих людей, бо вони не бачать себе з країною».

  Також під час фестивалю  проходить флеш моб #FreeMaksymButkevych на підтримку правозахисника, військового Максима Буткевича, який у березні 2022 потрапив полон. «Окупаційний суд Луганська засудив його до 13 років колонії, а 22 серпня цього року Максима відправили у невідомому напрямку, - сказала Марія Менджул. – Ми закликаємо розслідувати цей воєнний злочин, а також розслідувати злочини щодо інших правозахисників, які потерпають у колоніях!»  

 

Партнерами проведення Мандрівного фестивалю Docudays UA на Закарпатті є також юридичний факультет УжНУ та Управління культури, молоді та спорту Ужгородської міськради.

 

Повний перелік документального кіно 20 міжнародного Мандрівного фестивалю Docudays UA представлений на сайті в розділі Програма.

Вісі події фесту, зауважують організатори, відбуватимуться у визначену годину - 15.00 у різні дні.

 

За умов воєнного стану, безпека наших глядачів і глядачок — найпріоритетніше завдання, тому ми проводимо офлайнові публічні заходи тільки там, де можна про неї подбати. Детальніше про події буде анонсовано на щотижневих публікаціях Фейсбук сторінки Мандрівного і сайту.

 

Організатори:

Громадська організація «Докудейз»

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

 

«Докудейз» — це неприбуткова громадська організація, що реалізує культурні та просвітницькі проєкти на перетині кіно та прав людини в Україні та за кордоном. Серед них: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA DOCU/CLUB, правозахисна програма RIGHTS NOW!, онлайн-кінотеатр DOCUSPACE, платформа розвитку української кіноіндустрії DOCU/ПРО й майстерня документалістики DOCU/КЛАС, а також Міждисциплінарна мистецька програма Docudays UA DOCU/СИНТЕЗ й «Архів війни», започаткований спільно з ініціативою INFOSCOPE.

 

 

16 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів