Що станеться з вашим тілом, якщо відмовитеся від кави на місяць?

Відмова від звички до кофеїну може здатися не такою складною, якщо ви усвідомлюєте її переваги.

 

Кава - це перевірений спосіб отримати необхідний заряд енергії: від початку ранку до бадьорості в другій половині дня. Хоча вживання кави пов'язане з низкою переваг, включаючи зниження ризику хвороби Альцгеймера, поліпшення настрою і навіть потенційне збільшення тривалості життя, існують і менш привабливі побічні ефекти. Так, вчені стверджують, що занадто багато кофеїну може призвести до тривоги, безсоння, головного болю та залежності від кофеїну.

Відмова від звички пити каву спочатку може здатися досить складним завданням, однак варто зосередитися на перевагах, які можна від цього отримати.

1. Поліпшення сну

Кофеїн є стимулятором, а це означає, що він прискорює діяльність мозку та нервової системи. Хоча це може допомогти вам залишатися пильними протягом дня, це може призвести до порушення циклу сну вночі, що в кінцевому підсумку призведе до сонливості наступного дня. Відмова від кофеїну може змінити ці ефекти, дозволяючи вам не тільки спати спокійніше, але й заснути за коротший час.

2. Зниження ризику руйнування зубів

Окрім того, що кава забарвлює зуби, вона також відома тим, що послаблює їх.

Дослідження показують, що напої з високою кислотністю можуть призвести до зносу та руйнування емалі. Враховуючи високу кислотність кави, уникнення щоденного вживання кави може сприяти здоровішим, білішим зубам.

3. Молодша шкіра

Деякі дослідження свідчать про те, що вживання кави може призводити до старіння шкіри. Відзначається, що кофеїн уповільнює швидкість вироблення організмом колагену - білка, який зберігає еластичність вашої шкіри. Коли кількість колагену зменшується, шкіра починає провисати і утворюються зморшки.

4. Знижений кров'яний тиск

Деякі дослідники вважають, що кофеїн може блокувати гормон, який допомагає розширювати артерії, тоді як інші вважають, що кофеїн викликає викид адреналіну, який викликає стрибок артеріального тиску. Хоча немає доказів, що кофеїн має довгостроковий вплив на ваше кров'яний тиск, однак відмова від кофеїну може допомогти впоратися з короткочасними стрибками його рівня.

5. Краще засвоєння поживних речовин

Огляд, опублікований у журналі Food Science and Quality Management, показує, що високий рівень кофеїну може перешкоджати засвоєнню поживних речовин, включаючи вітаміни групи В та мінерали, такі як кальцій, залізо та магній, а також може призвести до виснаження вітамінів, таких як В6. Хоча стверджується, що вживання близько 300 міліграмів кофеїну (еквівалент трьох чашок кави) або менше в день не викликає таких наслідків.

6. Втрата ваги

Хоча чорна кава практично не містить калорій, це не найпопулярніший варіант. Цукор, сироп та висококалорійні вершки можуть покращити смак, але вони також можуть збільшити ймовірність збільшення ваги.

"Для багатьох одна-дві чашки кави в день можуть додати більше 500 калорій в день, що може призвести до втрати приблизно півкілограма ваги щотижня після відмови від кави", - кажуть дієтологи.

УНІАН

 

30 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів