Успішна співпраця біологічного факультету УжНУ та Кошицького університету - науковці завершили спільний проєкт

Успішна співпраця біологічного факультету УжНУ та Кошицького університету - науковці завершили спільний проєкт
Про це інформує біологічний факультет УжНУ.

 

Біологічний факультет Ужгородського національного університету протягом двох з половиною років, починаючи з серпня 2021 р. реалізовував еколого-освітній проєкт спільно з партнерами з Кошицького університету, Словаччина та громадською організацією «Інститут розвитку Карпатського регіону». Проєкт був реалізований та профінансований в рамках програми транскордонного співробітництва «HU-SK-RO-UA». В рамках проєкту відбулася низка еколого-освітніх заходів, метою яких було поширити знання серед учнівської молоді та громадськості щодо стану навколишнього середовища, зокрема водних ресурсів в прикордонних регіонах.

Активності проєкту стосувалися оцінки стану біорізноманіття в регіоні через виявлення видів біоіндикаторів, і на основі їх наявності оцінювання стану довкілля в обраних локалітетах на річці Уж в Україні та р. Лаборець у Словаччині. В ході реалізації проєкту відбувалися регулярні збори зразків з подальшим їх опрацюванням в лабораторіях біологічного факультету УжНУ. Також експерти проєкту спільно зі словацькими партнерами підготували публікаційні матеріали для школярів, студентів, громадськості та експертів, які стосуються методів біоіндикації та стану довкілля. Дані матеріали опубліковані на сайті проєкту.

Одними з ключових активностей були еколого-освітні тренінги та воркшопи, які проводилися експертами та менеджерами проєкту з учнями чотирьох ужгородських шкіл та студентами-біологами. Під час даних заходів учні і студенти отримали знання щодо показників стану довкілля, чистоти природних водойм, а також навички по ідентифікації організмів-біоіндикаторів, які мешкають у водоймах різного ступеня чистоти та забруднення.

Також в рамках проєкту відбулися дві конференції, одна з яких у змішаному форматі проходила в Ужгороді 1-2 червня 2023 року. Під час конференції понад 50 учасників оприлюднили результати власних досліджень та напрацювань у екологічній та освітній сферах.

Реалізація проєкту передбачала закупівлю обладнання для лабораторій біологічного факультету. Зокрема, університет придбав мобільну лабораторію визначення якості води, фотометр для аналізу питної та технічної води, стаціонарний комп’ютер, потужний мікроскоп та стереомікроскоп, а також багато витратних матеріалів, необхідних для збору та зберігання біологічних зразків. Дане обладнання в подальшому дасть змогу плідно працювати в екологічному напрямку студентам та фахівцям нашого університету.

Загалом слід відмітити, що всі завдання проєкту реалізовані в повній мірі і ми плануємо продовжувати нашу співпрацю зі словацькими колегами та продовжимо вивчення екологічного стану наших водойм.

 

 

04 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів