6 грудня – День Збройних сил України. Вдячні за захист!

6 грудня – День Збройних сил України. Вдячні за захист!
6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято – День Збройних Сил України – свято справжньої мужності, героїзму і відваги.

 

За Конституцією, армія відповідає за оборону країни, захист її територіальної цілісності, суверенітету й недоторканності. В ЗСУ виділяють три основні види: Сухопутні війська, Повітряні сили та Військово-морські сили. Також є окремі роди військ ЗСУ: Десантно-штурмові, Війська зв'язку та кібербезпеки, Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки й Сили логістики.

Кожен із видів ЗСУ має свій професійний святковий день, але 6 грудня об’єднує всіх військовослужбовців України.

Цікаві факти про ЗСУ

Одне з найпотужніших угруповань військ у Європі

Після проголошення незалежності у 1991 році Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі. Так, під юрисдикцію України перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад, які мали 9293 танки і 11 346 бойових машин; бригада спецпризначення; 9 бригад ППО; 7 полків бойових гелікоптерів, 3 повітряні армії, що мали близько 1500 бойових літаків, і окрема армія ППО. В той же час стратегічні ядерні сили, дислоковані на території України, мали 1272 міжконтинентальні балістичні ракети, а також близько 2500 одиниць тактичної ядерної зброї. Чисельність армії в Україні нараховувала близько 980 тисяч військовослужбовців.

Наймолодший рід військ

Наймолодшим родом українських військ є Сили територіальної оборони. Вони з'явилися 1 січня 2022 року.

Перші миротворці

3 липня 1992 року Верховна Рада прийняла постанову "Про участь батальйонів Збройних сил України в миротворчих силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії". Наступного дня міністр оборони України Костянтин Морозов підписав наказ про формування миротворчого підрозділу - 240-го окремого спеціального батальйону. У новий підрозділ увійшли 400 військовослужбовців. На першу миротворчу місію українські бійці відправились у липні 1992 року в столицю теперішньої Боснії і Герцеговини - Сараєво. Надалі ЗСУ брали участь у миротворчих місіях в Європі, Азії та Африці.

Кольори беретів

Українські десантники і морські піхотинці відмовилися від радянської традиції блакитних та чорних беретів. Вони носять берети кольорів марун та морської хвилі, приєднавшись до світового армійського братства.

Рівень довіри українців

Рівень довіри українців до Збройних сил є найвищим серед державних та суспільних інституцій. Згідно різних соціологічних опитувань, українським військовим довіряють більше 90% громадян.

Переслідування українського корабля

У 1992 році президент України Леонід Кравчук і президент Росії Борис Єльцин попередньо ухвалили рішення про поділ Чорноморського флоту. 21 липня сторожовий корабель СКР-112 під командування капітан-лейтенанта Сергія Настенка підняв український прапор і здійснив перехід із Кримської бази на озері Донузлав до Одеси, щоб точно увійти до Військово-морських сил України. Протягом восьми годин корабель переслідували судна Чорноморського флоту, якими керували російські військовослужбовці. Вони застосовували попереджувальний артилерійський вогонь та намагалися висадити на СКР-112 групу захоплення. На підтримку сторожовому кораблю спрямували українські прикордонні катери та винищувач. Обійшлося без бойового зіткнення, а СКР-112 став першим кораблем відроджених ВМС України. В свою чергу Сергій Настенко згодом став командиром флагмана українського флоту, фрегата "Гетьман Сагайдачний".

 "Рекордна" оборона Донецького аеропорту

Збройні сили України 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту - з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Наприклад, оборона ДАПу тривала більше, ніж оборона Брестської фортеці - 29 днів, Одеси - 72 дні, Києва - 81 день, Сталінграда - 200 днів.

Військове привітання

У 2018 році українська армія відмовилась від радянських привітання і звертання. Так, привітання "Бажаю здоров’я" змінилося на "Слава Україні. Героям слава", а звертання "товариш" - на "пан".

Від редакції:

Дорогі наші захисники!

Висловлюємо вам щиру подяку за героїчне виконання військового обов'язку, мужність і рішучість на полі бою.

Схиляємо голови перед пам'яттю героїв, які віддали своє життя за Україну. Ми завжди пам'ятатимемо їх подвиг.

Впевнені, що спільними зусиллями ми зможемо очистити українську землю від російських окупантів та будувати світле майбутнє.

Надію українців неможливо здолати, тому що віримо в Збройні сили України.

 

06 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів