У Закарпатській області посилять безпеку громадських закладів після теракту в Керецьках, зокрема в школах та садках

У Закарпатській області посилять безпеку громадських закладів після теракту в Керецьках, зокрема в школах та садках
Про це на брифінгу в Закарпатській ОВА повідомив заступник голови ОВА Ігор Шинкарюк.

 

Нагадаємо, 15 грудня у селі Керецьки місцевий депутат підірвав три гранати під час сесії сільської ради. Внаслідок трагедії, що спричинила значний резонанс, постраждали десятки людей, один чоловік загинув.

У ході брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний повідомив, що після вибуху до закладів охорони здоров’я звернулися 23 людини. «На сьогодні 19 людей знаходяться в Свалявській лікарні, кількох із них перевозять до спеціалізованих медзакладів для надання спеціалізованої допомоги», – розповів посадовець. За його словами, троє осіб досі перебувають у стабільно важкому стані. Серед них і сам підривник. Ще чотирьох постраждалих сьогодні випишуть.

«Підривник має пошкодження ніг, осколкові поранення, травматичний шок… По стану важких хворих – всі отямилися, є людина яка перебуває у медикаментозному сні. Гірших немає, вони стабільно важкі». – зазначив Анатолій Пшеничний.

«Я хочу подякувати медикам, які спрацювали надзвичайно професійно. Завдяки цьому станом на сьогодні маємо одну жертву теракту – чоловік помер у лікарні. На жаль, через велику втрату крові (до 40-45%) в нього почалися безповоротні зміни в організмі, його не змогли врятувати», – зазначив очільник департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА.

Також він розповів, що на сесії Керецьківської сільради був медик, який надав першу медичну допомогу – ці дії допомогли зберегти життя багатьом людям. За характером травм у всіх постраждалих діагностовано акубаротравми та уламкові пошкодження верхніх та нижніх кінцівок і тіла. У сімох осіб були пошкодження судин, всі прооперовані впродовж перших двох годин.

У ході брифінгу речниця СБУ у Закарпатській області Ванда Мільо повідомила, що слідчі Служби безпеки кваліфікують події у Керецьківській сільській раді, як терористичний акт, який призвів до тяжких наслідків. «Підривнику, який є місцевим депутатом, повідомлено про підозру за частиною 2 статті 258 Кримінального кодексу України».

За словами Ванди Мільо правоохоронці провели обшуки за місцем проживання підозрюваного, де виявили передсмертну записку. Наразі з’ясовуються всі обставини злочину, а також мотиви підривника. За однією з версій підозрюваний своїми діями намагався вплинути на рішення сільської ради. Окрім того, є ряд інших версій, які за словами речниці СБУ наразі розголошувати не можна.

Зі свого боку речниця Закарпатської прокуратури Катерина Хижняк уточнила, що після того, як один з потерпілих помер у лікарні, підозру перекваліфікують у більш важку – частину 3 статті 258, а саме теракт, який призвів до загибелі людей. Отож, тепер у разі доведення вини, чоловіку загрожує від 10 до 15 років, або довічне ув’язнення із можливою конфіскацією майна. 

За словами Катерини Хижняк 17 грудня Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Наразі чоловік перебуває у палаті однієї з лікарень міста Свалява під охороною правоохоронців. Згодом його переведуть в інший медичний заклад, де він перебуватиме у спеціальній палаті на час лікування. А коли дозволить стан здоров’я, його переведуть до СІЗО.

Речниця Головного управління Нацполіції в Закарпатській області Ганна Дан розповіла, що окрім підозри у терористичному акті, поліцією відкрито кримінальне провадження за статтею незаконне поводження із вибуховими речовинами. В рамках цього провадження було проведено ряд оперативних заходів, які були направлені на те, щоб встановити походження цих гранат.

Також за її словами наразі вирішується питання про об’єднання двох кримінальних проваджень, які проводять СБУ та Нацполіція, у одне.

У свою чергу заступник голови Закарпатської ОВА Ігор Шинкарюк, під час брифінгу повідомив, що депутат із села Керецьки, який кинув три гранати у своїх колег, ніколи не брав участі у бойових діях. Свого часу він проходив строкову службу в радянській армії, після чого навіть не поновлював свої дані у центрі комплектації. «Більше того, з початком вторгнення людина оформила опікунство над своєю літньої матір’ю. Це, щоб було всім зрозуміло щодо його ставлення до захисту держави», – зазначив Ігор Шинкарюк.

За його словами у соціальних мережах нині масово поширюють відео невідомого походження, де різні люди стверджують, нібито цей депутат служив у 128 бригаді та брав участь у війні проти росіян. «Людина не служила, не брала участі у бойових дій… Це історія, яка є реальною», – зазначив Ігор Шинкарюк.

До слова, як пишуть у ЗМІ військовим із 128 бригади є якраз один із постраждалих. Саме під його стілець начебто закотились гранати. На щастя, чоловіка, який повернувся з фронту, врятували протези.

Отож, за словами Ігоря Шинкарюка у Закарпатській області відтепер посилять безпеку громадських закладів. Йдеться насамперед про недопущення ввезення вибухонебезпечних предметів на територію області.

«Відповідні плани розроблені, були надані пропозиції від керівників правоохоронних органів. Головне завдання – не допустити, попереджувати та виявляти такі злочини на етапі підготовки», – наголосив він. Отож особливу увагу надаватимуть безпеці дітей у закладах освіти. Відтепер там постійно перебуватимуть працівники поліції. Йдеться про дошкільні навчальні заклади, школи, коледжі та вищі навчальні заклади. «Це рішення Ради оборони області діятиме до закінчення воєнного стану або до скасування цього рішення», – наголосив він.

Водночас заступник голови ОВА зауважив, що рішення щодо посилення безпеки в органах місцевого самоврядування повинна приймати кожна громада окремо. «Сесії в громадах – це велике скупчення людей, представників ГО, депутатів, медиків, освітян, тому кожна громада буде сама приймати рішення про посилення цієї безпеки. Воно буде реалізовуватися за запитом громади про додатковий поліцейський наряд», – додав Ігор Шинкарюк.

Руслан ФАТУЛА, Карпатський об'єктив

 

18 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів