Митники нагадують: за недекларування товарів громадянами при переміщенні через кордон - застосовуються штрафні санкції!

Митники нагадують: за недекларування товарів громадянами при переміщенні через кордон - застосовуються штрафні санкції!
Про це інформує Закарпатська митниця.

 

«Зелений коридор» - зона спрощеного митного контролю, проходячи яку, громадяни звільняються від подання письмової митної декларації. Відтак, обираючи «зелений коридор», громадянин своїми діями демонструє митникам, що не має товарів для письмового декларування.

Також «зелений коридор» можна обирати у разі відсутності заборонених або обмежених до переміщення товарів (зброя, наркотичні засоби, психотропні препарати, культурні цінності, валюта тощо), або ж товарів, що оподатковуються митними платежами.

Тобто – сукупна вартість товарів не повинна перевищувати дозволену митним законодавством суму – до 500 євро та вагою до 50 кг на одну особу. Інакше це буде розцінюватися як порушення митних правил з подальшим складенням протоколу про ПМП та притягнення порушника до адміністративної відповідальності. А у разі виявлення переміщення заборонених предметів, митниця повідомляє правоохоронні органи про протиправні діяння, що містять ознаки кримінального злочину.

Так, приміром, нещодавно на митному посту «Тиса», що на українсько-угорському кордоні, у поле зору інспекторів-пошуківців потрапив наш співвітчизник, який для проходження митного контролю свідомо обрав «зелений коридор». Утім, під час перевірки його легковика митники виявили у багажному відсіку автомобіля велику картонну коробку з товаром іноземного виробництва. У ній знаходилася акустична колонка торговельної марки "FOCAL" серії SOPRA N2, виробництва Франція. За попередньою оцінкою в інтернет-мережі, вартість не задекларованого товару сягає майже 300 тис грн.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками ч. 2 статті 471 Митного кодексу України. Наразі акустичну колонку вилучено, її остаточну вартість встановить спеціаліст-експерт. А от за вказаним порушенням передбачено накладення штрафу на осіб, які притягуються до відповідальності за недекларування товарів (крім обмежених та/або заборонених до переміщення через митний кордон України, а також валютних цінностей), в розмірі 30% вартості цих товарів.

Загалом, за січень-листопад 2023 року закарпатські митники вже задокументували 289 порушень за статтею 471 МКУ, загальна вартість предметів правопорушення перевищує кілька мільйонів гривень.

Усі реакції:

99

 

21 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів