Про що домовилися Сіярто, Єрмак та Кулеба в Ужгороді?

Про що домовилися Сіярто, Єрмак та Кулеба в Ужгороді?
В Ужгороді сьогодні, 29 січня, відбулася спільна пресконференція за підсумками зустрічі глави МЗС Угорщини Петера Сіярто, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

 

Зокрема, під час пресконференції Петер Сіярто сказав, що Угорщина просить повернути права закарпатським угорцям, змінені у 2015 році.

"Ще з 2015 року в Україні приймали такі законодавчі акти, які зменшували права угорської меншини. В грудні минулого року український парламент прийняв закон, який виправляє деякий негатив. Але ми просимо повернути угорській національній меншині всі ті права, які вона мала до 2015 року", — зазначив Сіярто.

У відповідь Дмитро Кулеба зазначив, що Україна продовжує працювати над цим питанням.

"Сьогодні ми отримали додаткові запити від Угорщини, і ми їх опрацюємо. Україна виконала свої зобов'язання перед ЄС в цій частині, але це ще питання і двостороннє, тому Україна добросовісно і конструктивно опрацює всі питання", — відповів Дмитро Кулеба.

Петер Сіярто заявив, що Угорщина поважає адміністративні території України, суверенітет та територіальну цілісність України, проте постачати зброю для України не буде.

Також глава МЗС Угорщини озвучив позицію його країни щодо вирішення питання про розблокування допомоги 50 мільярдів євро для України.

"Що стосується 50 мільярдів Україні, це не двосторонні домовленості. Це питання ми будемо обговорювати в Брюсселі", — зазначив Сіярто.

Також на зустрічі говорили про майбутню зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана, проте, дату можливої двосторонньої зустрічі глав України та Угорщини на пресконференції не озвучили.

"Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість в проведенні зустрічі на рівні прем'єр-міністра Угорщини і президента України, і ми сьогодні зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі", — зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Суспільне Ужгород

 

29 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів